Zmocněnec pro EU Prouza bude koordinovat i digitální agendu

Tomáš Prouza

Tomáš Prouza Zdroj: anna vackova

Vládní zmocněnec pro evropské záležitosti Tomáš Prouza převezme roli vládního koordinátora pro digitální agendu. Přímá podřízenost koordinátora předsedovi vlády má zajistit digitální agendě adekvátní prioritu. Prouza bude koordinovat činnost ministerstev a dalších státních úřadů.

V průběhu léta chce Prouza upřesnit pět priorit svého působení. Mělo by jít o zvyšování digitální gramotnosti české populace, online obchodování, využití informačních technologií ve stání správě nebo bezpečnost a ochranu dat.

„Pátou prioritou je otázka jak přistoupit k věcem, s nimiž si státy moc nevědí rady - sdílená ekonomika, taxislužba Uber, ubytování v soukromí,“ zmínil Prouza. Další nedostatek vidí v práci státu s otevřenými daty. „Stát vlastní spoustu dat, měl by je dávat k dispozici, měl by mnohem jednodušeji ukazovat, co všechno k dispozici máme, ať s tím mohou lidé i firmy pracovat,“ uvedl.

Státní tajemník pro evropské záležitosti se digitální agendou dlouhodobě zabývá nejen z pohledu aktivit EU, ale i na národní úrovni. Na úřadu vlády je gestorem Akčního plánu pro rozvoj digitálního trhu, který je nyní jediným aktuálním vládním materiálem, který shrnuje na jedno místo plánovaná opatření vlády na podporu digitální ekonomiky. „Není to pro mne nové téma, tu koordinaci jsem fakticky již tři čtvrtě roku dělal, tady vláda vlastně potvrdila stávající stav,“ řekl Prouza novinářům.

Požadavek průmyslníků

Státní tajemník pro evropské záležitosti se digitální agendou dlouhodobě zabývá nejen z pohledu aktivit EU, ale i na národní úrovni. Na úřadu vlády je gestorem Akčního plánu pro rozvoj digitálního trhu, který je nyní jediným aktuálním vládním materiálem, který shrnuje na jedno místo plánovaná opatření vlády na podporu digitální ekonomiky.

Jde o změnu, která vychází vstříc například požadavku Svazu průmyslu a dopravy. Zaměstnavatelé už dříve žádali jmenování hlavního koordinátora na úrovni vládního zmocněnce či státního tajemníka, který by zastřešil a zajišťoval efektivní spolupráci mezi jednotlivými resorty a úřady, nikoliv problematiku digitální agendy řešit jen na úrovni ministerstva průmyslu a obchodu.

Koordinátor digitální agendy získá funkce místopředsedy Rady vlády pro informační společnost a Rady vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst. V rámci Sekce pro evropské záležitosti úřadu vlády se má pro plnění jeho úkolů vyčlenit pět služebních míst a letošní rozpočet navýšit o více než dva miliony korun, v dalších letech pak půjde o čtyři miliony korun ročně.

Vláda již před několika lety schválila strategii Digitální Česko 2.0, která počítá s rozšířením vysokorychlostního internetu na celém území ČR, zatím ale nepřináší výraznější efekty. V polovině letošního roku má ministerstvo průmyslu představit dopracovaný Plán rozvoje sítí nové generace, na který je navázáno čerpání dotací ve výši 14 miliard Kč z evropských fondů na budování internetových sítí. Schvalování plánu nabralo několikaměsíční zpoždění kvůli neshodám MPO, ministerstva vnitra a podnikatelské sféry.

Tomáš Prouza má zkušenosti z privátní sféry i Světové banky
Vizitka vládní zmocněnce pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy (43), který se stal i vládním koordinátorem pro digitální agendu:
Datum a místo narození: 30. dubna 1973, Ostrava

Vzdělání: vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze - obor mezinárodní politika a diplomacie (titul Ing.) a Open University ve Velké Británii (titul MBA).

Současná funkce: státní tajemník pro evropské záležitosti (od února 2014).

Kariéra: během studií pracoval v Americké obchodní komoře a v nadaci Patriae; ekonomický editor a šéfredaktor příloh anglického měsíčníku The Prague Tribune (1996-2000); ředitel společnosti provozující finanční portál penize.cz (2000-2004); náměstek ministra financí pro finanční služby, Evropskou unii a mezinárodní vztahy (2004-2007); v roce 2007 působil jako ředitel klientských vztahů a ombudsman Poštovní spořitelny; od července 2007 do prosince 2011 byl členem představenstva a ředitelem pro regulatoriku společnosti Partners, kterou spoluzaložil; od roku 2007 působil také jako expert Světové banky pro finanční služby a ochranu spotřebitele; od listopadu 2012 do ledna 2014 byl hlavním expertem Světové banky pro ochranu spotřebitele na finančním trhu, finanční vzdělávání a dohled nad prodejem finančních služeb.
Ostatní:

- Na ministerstvo Prouzu přivedl v roce 2004 tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka. Ve své funkci se Prouza zapsal především jako bojovník za transparentnější cenovou politiku bank a větší práva spotřebitelů, úpravami legislativy podpořil rozvoj kolektivního investování v ČR a k veřejné diskusi.

- Prouza byl za zahájení koordinace příprav České republiky na přijetí eura občas označovaný „pan euro“. V letech 2008 až 2010 se podílel na přípravě televizního pořadu České televize Krotitelé dluhů.

- V únoru 2015 vstoupil do ČSSD.