Zrušení poplatků v lékárnách se má kompenzovat zvýšením marže

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, Mlada fronta E15

Zrušení třicetikorunových poplatků v lékárnách od příštího roku by se mělo kompenzovat lehkým zvýšením marže. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) to v neděli řekl v diskusním pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce. Další variantou je zavedení takzvaného zdravotního výkonu pro lékárníky, například za poučení pacienta při výdeji léku. Zvýšení marže léky v žádném případě nezdraží, půjde na vrub zdravotních pojišťoven, doplnila později mluvčí mzd. Štěpánka Čechová.

„Z hlediska časového to spíš vidím, že to bude od 1. ledna úpravou marže,“ řekl Němeček v ČT. Lidé od příštího roku pravděpodobně nebudou platit poplatky ani u lékařů. Zůstanou jen devadesátikorunové na pohotovostech. Výpadek příjmů ambulancí a lékáren bude činit podle propočtů z loňska asi 3,27 miliardy korun. Ministerstvo zdravotnictví jej hodlá nahradit z navýšených odvodů státu při využití běžných úhradových mechanismů. Na regulačních poplatcích za dobu jejich platnosti vydali pacienti 30 miliard korun.

Situace v lékárnách je podle Němečka specifická tím, že vykazují, že se na poplatcích vybralo 1,7 miliardy korun, ale ve skutečnosti většina lékáren reálně poplatek nevybírala a pacientům ho kompenzovala. Stát bude lékárnám kompenzovat jen to, co se reálně vybralo. „Takže se bavíme o nějakých 700, 800 milionech,“ uvedl.

Dle programového prohlášení

Zrušení regulačních poplatků, kromě platby za pohotovost, má koaliční vláda v programovém prohlášení. Stokorunové platby v nemocnicích zrušil od letošního ledna Ústavní soud s tím, že pro řadu občanů činí nemocniční péči nedostupnou. Proti návratu k platbě 60 korun v nemocnicích soud nic nenamítal, koalice se ale rozhodla ji neobnovovat.

Platby za státní pojištěnce, tedy za děti, seniory a nezaměstnané vláda zvýšila od července. Letos z nich získají zdravotní pojišťovny o 2,1 miliardy korun navíc, dostanou je nemocnice. Příští rok za obě pololetí to bude navíc 4,2 miliardy korun. Regulační poplatky zavedla v roce 2008 vláda Mirka Topolánka.

„Kdybych byl na ministerstvu já, nerušily by se regulační poplatky. Tam stát přišel ročně o 5,5 miliardy… Pan ministr to velmi dobře zařídil, to všechna čest. Mohl ale zařídit 5,5 miliardy a nechat regulační poplatky,“ reagoval bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Dodal, že to stejně nakonec zaplatí daňoví poplatníci. „Mohlo tam těch pět miliard být a mohlo být trošku více na rozvoj, na investice a zvýšení platů zdravotníků, které je velmi potřeba,“ komentoval.