Zveřejněte jméno advokáta, který pustil odposlechy, vyzvali obhájci žalobce

Spolupracovnice a přítelkyně expremiéra Nečase Jana Nagyová opustila 19. července po pěti týdnech vazební věznici v Ostravě. Na Nagyovou čekal před věznicí Petr Nečas.

Spolupracovnice a přítelkyně expremiéra Nečase Jana Nagyová opustila 19. července po pěti týdnech vazební věznici v Ostravě. Na Nagyovou čekal před věznicí Petr Nečas. Zdroj: ctk

Unie obhájců ČR žádá žalobce, aby jmenovali advokáta, který údajně dal médiím odposlechy v kauze Nagyová. Jméno by mělo oznámit i České advokátní komoře, v opačném případě by mělo respektovat povinnost zdržet se nepřiměřené veřejné kritiky jiných úředních osob. Unie tak reagovala na nedávné prohlášení náměstka olomouckého státního zástupce Pavla Komára.

Komár v neděli v České televizi řekl, že zastupitelství má jednoznačný důkaz o tom, že odposlechy v případu údajného zneužívání Vojenského zpravodajství předal konkrétnímu novináři jeden z obhájců. O jaký důkaz jde a který z obhájců materiály novináři poskytl, ale odmítl říci.

„Takto závažné obvinění není možné veřejně prezentovat v neurčité podobě, a paušálně tak napadat celý advokátní stav či skupinu obhájců v jedné trestní věci,“ uvedla v prohlášení Unie obhájců. Současně vyzvala státní zastupitelství, aby svá obvinění konkretizovalo.

Odposlechy v případu bývalé šéfky expremiérovy kanceláře Jany Nagyové, nyní Nečasové se v médiích objevily před třemi týdny. Terčem kritiky se stalo to, že byly publikovány i intimní pasáže včetně důvěrných oslovení mezi bývalým předsedou vlády Nečasem a jeho současnou manželkou.

Nečasová je podle státního zastupitelství průsečíkem několika případů. Na stopu se jí údajně dostali při prověřování spojení justice, podnikatelů a lobbistů. Podle státního zastupitelství prý zneužila v roce 2012 Vojenské zpravodajství ke sledování tehdejší Nečasovy manželky Radky. Čelí také podezření, že se podílela na vynášení informací z BIS. Mezi zakladateli Unie obhájců jsou i advokáti obviněných v kauze Nagyová.

Dokument: Jak se rozdělila kauza Nagyová. Byla to mafie, tvrdí žalobci