Praha kvůli havarijnímu stavu uzavřela Libeňský most

Uzavírka Libeňského mostu

Uzavírka Libeňského mostu Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Uzavírka Libeňského mostu
Uzavírka Libeňského mostu
Libeňský most
Plánovaná podoba Libeňského mostu po rekonstrukci
Plánovaná podoba Libeňského mostu po rekonstrukci
9
Fotogalerie

Libeňský v Praze je z důvodu havarijního stavu uzavřen. Na jednom z mostních oblouků se objevila prasklina. Most je uzavřen pro tramvaje, pro auta a chodce je větší část mostu přístupná. Libeňský most v Praze zůstane v jedné ze svých částí uzavřený několik týdnů. Technická správa komunikací (TSK) nyní vyprojektuje a nechá vyrobit konstrukci, kterou umístí pod most. 

„Při mimořádné endoskopické kontrole byl dnes (ve čtvrtek) zjištěn rizikový stav na inundační části Libeňského soumostí... Tuto část soumostí bylo tedy nutné okamžitě dočasně uzavřít,“ napsal na sociální síti X pražský radní pro dopravu Zdeněk Hřib.

Závadu pravděpodobně způsobily silné mrazy. Přes most v celé jeho délce nejezdí tramvaje a na inundační most nesmí ani chodci, cyklisté a automobily. Most přímo přes Vltavu ale uzavřen není. Uzavřený úsek mohou chodci a cyklisté obejít po lávce ke komplexu DOCK a Štorchovou ulicí po rampě na most.

Pracovníci TSK redaktorovi e15 na Libeňském mostě sdělili, že čidla na mostě zaznamenala posun konstrukce a pracovníci následně našli prasklinu na jednom z mostních oblouků. Most je uzavřen až přibližně v místě, kde překlenuje Voctářovu ulici, uzavírka tak zastavila jen tramvajový provoz. TSK

„Libeňský most byl uzavřen na základě rozhodnutí TSK,“ sdělil mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy Daniel Šabík. Dodal, že zatím není jasné, jak dlouho bude most uzavřen, TSK by o tom měla rozhodnout v nejbližších hodinách. DPP tramvaje v oblasti Holešovic odklání na provizorní náhradní trasy.

Pražský dopravní podnik zároveň informoval i o havarijní uzavírce Hlávkova mostu. Mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková ale pro ČTK uvedla, že uzavírka se jej netýká. Na Hlávkově mostě byl zhruba hodinu přerušen provoz tramvají kvůli úpravě výhybky. „Je to z důvodu, abychom mohli na Hlávkův most pustit více tramvají. Pokud bychom práce neudělali, mohli bychom sem přesměrovat pouze jednu linku,“ uvedl Šabík.

Libeňský most je dlouhodobě ve špatném stavu, v roce 2018 byl kvůli tomu na čas uzavřen pro auta i tramvaje. Stavba z roku 1928 podle návrhu architekta Pavla Janáka nebyla nikdy opravována. Most je jako jediný na světě postavený v kubistickém stylu.

Minulé vedení Prahy plánovalo most zbourat a nahradit jej novou stavbou. Současná rada města ale rozhodla o rozsáhlé rekonstrukci, část mostu přitom bude nahrazena replikou vycházející z původního návrhu architekta Janáka. 

Rekonstrukci za odhadovaných 2,1 miliardy korun má provést společnost Metrostav TBR v konsorciu s mateřským Metrostavem a projekčními firmami Satra a SHP. Podle dřívějšího vyjádření ředitele TSK Jozefa Sinčáka by práce mohly začít na jaře 2025.