Jaroslav Krejčí: Burzovní klid před bouří?

Obchodování s akciemi se zatím letos na Wall Street obešlo bez větších výkyvů.

Obchodování s akciemi se zatím letos na Wall Street obešlo bez větších výkyvů. Zdroj: reuters

Známý britský investor Jeremy Grantham varoval na začátku letošního roku před splasknutím obrovské bubliny, která se podle jeho názoru vyvinula na americkém akciovém trhu. V komentáři s příznačným názvem Waiting for the Last Dance (Čekání na poslední tanec) tehdy napsal, že cenné papíry jsou extrémně nadhodnocené a trhy ovládá „hystericky spekulativní chování investorů“.

„Věřím, že tato událost se zapíše do finanční historie vedle Jihomořské bubliny a propadů na trzích v letech 1929 a 2000,“ poznamenal.

Dosavadní vývoj na burzách v USA však (alespoň zatím) jeho slova a ani obavy dalších skeptiků nepotvrzuje. Nejsledovanější index S&P 500 od začátku ledna vzrostl o 16 procent a je na rekordních úrovních. Technologicky zaměřený Nasdaq si i přes jarní poklesy připsal letos přibližně 15 procent a i on se nachází na historických maximech.

A co víc, akciové trhy rostou bez významnějších výkyvů. S&P 500, který měří vývoj cen akcií největších amerických korporací, měl v červnu jen dva obchodní dny, ve kterých se jeho hodnota změnila v porovnání s předchozím dnem o více než jedno procento. Howard Silverblatt, analytik společnosti S&P Dow Jones Indices, poznamenal, že šlo z hlediska výkyvů o vůbec nejtišší měsíc na US burzách od prosince 2019.

V této souvislosti stojí za zmínku i to, že celý první letošní půlrok se celkově obešel bez většího poklesu indexů. V případě S&P 500 byla největší korekce 4,23 procenta. Došlo k ní v období od poloviny února do 4. března. Naposledy viděli investoři pětiprocentní a větší pokles loni v říjnu. To není historicky obvyklé. 

Může však jít jen o pověstný klid před bouří. A důvodů pro to může být hned několik. Z hlediska ocenění (například poměru kurzů k ziskům) jsou akcie v S&P 500 v průměru nejdražší od přelomu tisíciletí, kdy vrcholila internetová bublina. Na druhou stranu na trzích je dostatek volných peněz a kvůli nízkým výnosům u dluhopisů jsou akcie pro investory takřka jasnou volbou.

Důležitou roli pak může hrát i to, že léto je i pro finanční instituce z Wall Street dobou dovolených a během tohoto období obvykle bývá likvidita na burzách nižší. Jakákoliv překvapivá ekonomická data, třeba ohledně vývoje inflace, prohlášení amerických centrálních bankéřů ohledně měnové politiky či čísla o hospodaření firem, která budou vycházet v blížící se výsledkové sezoně, tak mohou trhy zahýbat mnohem více, než by tomu bylo v jiné části roku.

A tak ani během letních dovolených u moře či na chatě by se investoři neměli nechat dosavadním klidem ukolébat a alespoň čas od času vývoj svého portfolia zkontrolovat.