Našli jsme zdravé důvody, proč si dát několik káv denně

Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Kdysi dávno se někde na dálném východě díval pastevec, jak kozy jedí bobule z divné rostliny a všiml si, že jsou čilejší. A svět od té doby nebyl stejný. On se totiž díval na to, jak kozy jedí kávové bobule. Pak je zkusili uvařit s vodou a vznikl nápoj, bez kterého by většina z nás neexistovala. 

Začal nám podzim a s ním i vstávání v temnějších a temnějších hodinách. A taky zákaz prodeje alkoholu u okének. Takže zpátky ke kávě. Káva má krom zdravého spánku a kvalitního jídla moc zlepšit vám náladu a celkově vylepšit váš přístup k životu. Jako všechno ostatní se nesmí přehánět, ale když si dopřejete pár šálků denně, můžete jen těžit.

1) Dvojité espresso hodinu před tím, než jdete do posilky vám zaručí menší namožení svalů a delší výdrž. Teď sice nechodíme do posilky ale i při cvičení doma...

2) Italové pijí kávu. I krátký moment, kdy si dáte espresso v kavárně a ani si nesednete může být až meditativní okamžik. Psychické zdraví je stejně důležité, jako to fyzické. Odpočinek, přátelé. 

3) To, že kafe dehydruje, je mýtus starý 80 let. Nedehydruje. Sice není nejlepší pít jen kávu a nic jiného, ale nemusíte se bát, že umřete na nedostatek vody. Pít jen a jen kávu dělá problémy žaludku, ne celkovému organismu.

4) Několik šálků espressa denně pomáhá předcházet rakovině jazyka.

5) Mezi milovníky espressa je méně sériových vrahů. Prostě si dáte kafe a je lépe. Určitě to už někdo zkoumal.

6) Pomáhá proti migréně. Než si dáte prášek, zkuste opravdu silnou kávu. Roztahuje cévy a tím uvolňuje bolest. Ani to, že káva zvyšuje tlak není pravda. Nemá ta to žádný vliv.

7) Pomáhá předcházet demenci. Hodí se to, pokud jste běžnou součástí této kultury. Bojovat jak se dá. Odborněji řečeno, některé minerály a antioxidanty v kávě příznivě působí na zdraví mozku.

8) Už i vůně kávy zlepšuje pozornost a lépe se soustředíte. V podstatě Pavlovův reflex u lidí, ale funguje to.