Ta klidnější a pohodovější americká metropole. To je Washington, D.C.

Capitol

Capitol Zdroj: Profimedia

Pro hlavní město Ameriky je typický historizující styl.
Ikonický Kapitol je jedním ze symbolů americké politiky.
Při troše štěstí můžete ve městě potkat prezidentskou kolonu. Je to velká podívaná na několik limuzín (té, která veze prezidenta, se přezdívá The Beast či Cadillac One).
Washington je na americké poměry velmi zeleným městem.
4
Fotogalerie

Pokud nestojíte o mrakodrapy a moderní zástavbu a chcete poznat místo za velkou louží, kde na vás dýchne i stará doba, hlavní město Spojených států amerických, sídlo prezidenta, Kongresu a Nejvyššího soudu, je tou pravou volbou.

Washington je místem, kde se také mísí řada kultur, ale život zde plyne pomaleji a při pohledu na město se vám možná vybaví procházky po evropských metropolích. Jedním z partnerských měst je Paříž a jisté znaky s D.C. opravdu společné má. Ale popořadě. Pokud rádi jezdíte prstem po mapě, tak vězte, že Washington zaujímá celé území federálního distriktu District of Columbia (zde se vzala ona zkratka D.C.), nacházejícího se na východě Spojených států, v Jihoatlantské oblasti jižního regionu USA. Na severu a východě hraničí s Marylandem, přirozenou jihozápadní hranici s Virginií tvoří řeka Potomac. Mimochodem, pro milovníky turismu je celý tok řeky protkán řadou turistických stezek a je opravdu co vidět, včetně vodopádů a kouzelného Appalačského pohoří, ale to už jsme trochu dále, a tak se vraťme k D.C. Zdejší život je trochu jiný. Pro znalého turistu možná občas trochu zpomalený, ale to je právě to, co mnozí vyhledávají. Nesvítí na vás stovky billboardů, nelámete si krk pohledem na mrakodrapy, které se dotýkají nebes. Ty zde totiž vůbec nenajdete. A má to své důvody. Je to zapříčiněno nařízením, díky kterému nesmí výška budov přesáhnout šířku přilehlé ulice o více než 20 stop (6,1 m). V praxi pak budovy nepřekračují výšku pár desítek metrů. Výjimku tvoří budova staré pošty s věží, která nedosahuje ani sta metrů, či Kapitol, který má necelých devadesát metrů. Oproti New Yorku výrazná změna. Ale to je samozřejmě dáno i historií města. To je pojmenováno po prvním prezidentovi USA Georgi Washingtonovi. Hlavním městem je od roku 1800 a současně je dvacátým nejlidnatějším městem ve Spojených státech. 

Víte, co má společného Bílý dům a Irsko? V první řadě architekt, který jej navrhl, byl Ir James Hoban a jeho odkaz je hmatatelný i přímo v Irsku. Tamní parlament se nápadně podobá svému předobrazu v USA. Tato budova si mnohé zažila. Války, vypálení, ale i řadu rekonstrukcí až do dnešní, současné podoby. Při obnově se spotřebuje několik tisíc litrů barvy, samozřejmě té bílé. Budete-li k Bílému domu cestovat metrem, což doporučuji z většiny míst ve městě, kde se levněji či dráž ubytujete, vystupte ve stanici Farragut West Metro nebo Metro Center. Nejlepší fotky pořídíte z náměstí Lafayette Square a z prostranství The Ellipse  v přední části. Tady ale počítejte s řadou zábran a bedlivou ochrankou. Fotky od plotu, jak je známe z fi lmů, si jen tak nepořídíte. A kdyby vás napadlo při cestě do Washingtonu tuto překrásnou budovu, sídlo prezidenta USA a jeho rodiny, tedy Joea Bidena a Jill Bidenové, navštívit, není to nemožné. Jako cizinci to nemáme jednoduché, ale při kontaktu přes ambasádu České republiky s dostatečným předstihem, tedy ideálně půl roku, to možné je. Pokud se tedy termínem netrefíte do nějaké významné události, státní návštěvy a prezident Biden nebude zaneprázdněn, tedy i Bílý dům (částečně či kompletně) uzavřen. Ale za zkoušku to stojí. Při troše štěstí můžete prezidentskou kolonu ve městě potkat. Je to velká podívaná, několik limuzín (té, která veze prezidenta, se přezdívá The Beast či Cadillac One) lemují výkonné, černé off-roady s otevřeným zadním oknem, kde lze spatřit těžce ozbrojenou ochranku. Zkrátka cesty nejmocnějšího muže planety jsou doprovázeny vždy přísnými bezpečnostními opatřeními. Mimochodem, dříve toto několikatunové, těžce pancéřované vozidlo vyřadilo z provozu natankování benzinu, protože, co je v Americe neobvyklé, tato bestie je vybavena naftovým motorem z velkých pick-upů. Ochranka to ale netušila a do bestie pěkně po americku nalila vyokooktanové palivo. Inu, chybička se vloudila. Prezident má k dispozici několik těchto vozů a nikdo, vyjma ochranky, neví, ve kterém sedí. Zkušenosti z Dallasu z listopadu 1963 zkrátka nesou své ovoce… A protože ve Spojených státech se hodně skloňuje slovo ekologie, je vůz trnem v oku ekologicky smýšlejícím aktivistům, kteří poukazují na vysokou spotřebu a obrovské množství škodlivin. Ale když jim dojde šťáva v jejich teslách, Ford F-150 s dieselovým generátorem přijde vhod.

Při pohybu po Washingtonu využijte metro, UBER, ale i chůzi. Nic zde není tak daleko, aby se tam nedalo dojít pěšky, pokud se rozhodnete navštívit pamětihodnosti v docházkové vzdálenosti Bílého domu. Cesta od něj ke Kapitolu vede okolo Washingtonova monumentu či památníku, označeních je vícero. Zkrátka jde o velký bílý obelisk na západním konci National Mall a zároveň o nejvyšší tamní stavbu. Tento památník je postaven z mramoru, žuly a pískovce a od svého slavnostní ho odhalení v únoru roku 1885 byl až do roku 1889 se svými 169 metry nejvyšší stavbou světa. Tu překonala Eiffelova věž v Paříži. A pro fotonadšence doporučuji k focení využít místo od silnice, přes park, které zaručí viditelnost desítek vlajek, které jej lemují, či od obdélníkového jezírka pojmenovaného dost jednoznačně Reflecting Pool, které leží na západ od obelisku ve směru k Lincolnovu památníku. Ten si samozřejmě také nenechte ujít, socha sedícího Abrahama Lincolna ve stavbě, která nápadně připomíná slavný athénský Parthenon, je vděčnou turistickou zastávkou. A pokud některému z všudypřítomných turistů z Asie prozradíte, kdo je onen sedící pán, či ještě lépe, v jakém městě se nachází, rozhodně zabodujete! Ale pojďme už ke Kapitolu. Pravdou je, že po loňských demonstracích na podporu předešlého prezidenta Donalda Trumpa, které provázela řada násilností, včetně částečného zdemolování interiérů Kapitolu, je výrok „co by kamenem dohodil“ možná trochu nemístný, ale humor je kořením života. Kapitol je místem schůzí Kongresu, zákonodárného sboru Spojených států amerických, sestávajícího ze Sněmovny reprezentantů a Senátu. Po Bílém domě šlo o druhou rozsáhlou budovu ve městě, a proto poté celé město vznikalo kolem něj. Součástí komplexu Kapitolu jsou budovy Knihovny Kongresu a Nejvyššího soudu USA. Pod tím vším se nachází podzemka, která jednotlivé budovy spojuje. V docházkové vzdálenosti je i řada muzeí, kde si každý vybere to své. 

Pokud se vám podaří spatřit při příletu do Washingtonu Air Force One, tedy prezidentské letadlo, není to rozhodně to poslední, co v souvislosti s letectvím uvidíte. National Air and Space Museum má jedny z nejrozsáhlejších sbírek, včetně vesmírných sond a modulů. A pozor, většina exponátů jsou skutečné originály! Najdete zde modul Apollo 11, skafandr Davida Scotta z Apolla 15, letoun Spirit of St. Louis, který jako první přeletěl Atlantik z New Yorku do Paříže bez mezipřistání a mnohé další, včetně techniky držící rychlostní či výškové rekordy. A protože o leteckou a kosmickou techniku je vždy veliký zájem, vydejte se i do pobočky Steven F. Udvar-Hazy Center na nedalekém mezinárodním letišti Washington Dulles v Chantilly. Tam naleznete největší leteckou sbírku, která by se do centra města skutečně nevměstnala, rozhodně ne při omezení výškových budov.

A pokud ani to nestačí, dám vám tip. Zajeďte či zaleťte si do Norfolku. Tamní doky, kde zcela jistě uvidíte nejednu letadlovou loď a ponorku a ve vzduchu vrtulníky UH-1Y Venom, které bude mít ve své výzbroji i Armáda České republiky, jsou pastvou pro oči milovníků vojenství, ale i uniforem. Město vzdáleně připomíná, díky hemžení vojáků různých národností, Brusel, sídlo Severoatlantické aliance. Ale obraťme list od vojenství, Washington je také příroda a ne jen ta, která díky poměrně obsáhlé zeleni je všudypřítomná. Milovníci přírodovědy zajásají v National Museum of Natural History, které je nejnavštěvovanějším muzeem svého druhu na světě. A není divu, v útrobách muzea, které má ve svých archivech 126 milionů kusů exponátů, nechybějí meteority, fosilie, ale například i kompletní kostra Tyrannosaura rexe. A jen pro zajímavost, jde o skutečně drahou kostru, podobná se předloni vydražila v aukční síni Christie‘s v New Yorku za 31,8 milionu dolarů. Washington a okolí mají muzeí nespočet, dokonce zde nechybí ani připomínka hrůz holocaustu. Znalý Evropan zřejmě navštíví jiná muzea, ale ne každý v USA ví, co se za oním slovem skrývá. Ale možná Evropanům tak trochu fandím a návštěva by svědčila všem.