ČNB ukončila intervence. Měna posílila pod 27 korun za euro

Video placeholde
ČNB ilustrační
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
8
Fotogalerie

Bankovní rada České národní banky s okamžitou platností ukončila režim devizových intervencí. ČNB tak nebude bránit posílení koruny pod hranici 27 korun za euro. Banka ale zároveň již dříve upozornila, že bude připravena případné nadměrné výkyvy kurzu koruny po ukončení závazku zmírňovat svými nástroji. V současnosti koruna vůči euru posiluje a kolem třetí hodiny odpoledne překonala hranici 26,6 za euro. 

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok vystoupil na tiskové konferenci zhruba dvě hodiny po ohlášení konce intervencí. "Ukončení je prvním krokem k uvolňování měnových podmínek," uvedl Rusnok na následné tiskové konferenci.

"Pro nejbližší dny a týdny lze čekat spíše výkyvy kurzu koruny na obě strany vůči úrovni 27 korun za euro," uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč k ukončení kurzového závazku. Fundament české ekonomiky podle něj bude tlačit na posílení české měny, na druhou stranu mají spekulanti v rukou enormní množství korun.

Dlouhodobé posílení koruny je podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela nejpravděpodobnějším scénářem. "I v průběhu kurzového závazku Česko zaznamenávalo vyšší nárůst produktivity než země platící eurem," uvedl Zeisel. "Nicméně minimálně v prvních týdnech a měsících reálná ekonomika nebude mít hlavní roli na utváření kurzu." Podle odhadu Komerční banky investoři do korunových spekulací nalili až 30 miliard eur.

Hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš odhaduje objem sázek na korunu až na 50 miliard. Koruna podle něj může posílit až na 25 korun za euro. Nevěří ale, že by takový posun ČNB povolila v nejbližších kvartálech.


Speciál E15 o intervencích čtěte zde >>>


Hlavní ekonom UniCredit Pavel Sobíšek uvedl, že termín rozhodnutí není překvapivý. "Jeho načasování přišlo v jednom z možných termínů. Zároveň přišlo rozhodnutí přišlo v situaci, kdy setrvával devizový trh již několik dní v klidu a nebyly patrné akutní tlaky na posílení koruny. To by mělo omezit volatilitu kursu koruny pro nejbližší dny," předpokládá Sobíšek. Domácí měna ale podle něj spíše bude mít tendenci k posilování.

Masivně rostou výnosy krátkodobých českých dluhopisů. "Zatímco dnes dopoledne byl výnos dvouletých dluhopisů ještě -0,35 procenta, po ukončení kurzového závazku vystřelil nahoru a v současné době se pohybuje kolem -0,16 procenta, nejvyšší úrovni od loňského srpna," napsal E15 ekonom Komerční banky Marek Dřímal. Zároveň předpokládá, že výnosy ještě půjdou nahoru.

Analytik nepředpokládá větší dopady na pražskou burzu ani do budoucna. "Společnost, která by ze samotného uvolnění kurzu vysloveně těžila, bychom hledali těžko. Většina firem působí buď na domácím trhu anebo nějaké procento příjmů trží ze zahraničí," uvedl Frayer.

Devizové intervence centrální banka zahájila kvůli obavám z deflace s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 korun za euro na počátku listopadu 2013. Od té doby do konce letošního ledna intervenovala v objemu zhruba 1,3 bilionu korun. Intervence v řádech stovek miliard korun pokračovaly podle odhadů analytiků i v únoru a březnu.

Podívejte se, co konec intervencí udělal s kurzem koruny k euru:

Investing.comForex Charts powered by Investing.com

 

"Intervence alias naše zavedení eura nanečisto bylo zbytečné dobrodružství za téměř dva biliony korun nasátých do devizových rezerv a za cenu posunu naší ekonomiky k montovně s nízkými platy," napsala E15 ekonomka a ředitelka poradenské společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Vývozcům devizové intervence podle Asociace exportérů přinesly od listopadu 2013 přímo 687 miliard korun a nepřímo 590 miliard korun. Hrubý domácí produkt České republiky se zvýšil o 147 miliard korun.

"První reakce na exit je relativně umírněná a nevynucující si opětovný zásah centrální banky. V horizontu do konce roku čekáme posílení koruny směrem k 26,0 Kč za euro," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Video placeholde
Co jsou intervence ČNB? • Jan Pavec

Šéf pražské burzy Petr Koblic hovoří o vlivu intervencí na akciový trh: 

Video placeholde
Šéf pražské burzy Petr Koblic o vlivu intervencí na pražskou burzu • Michal Tomeš