Inflace loni v Česku vzrostla nejvíce za tři roky. Analytik: Vývoj nahrává konci intervencí

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Spar, supermarket
Peníze, koruny
Peníze, koruny
Peníze, koruny
Supermarket, USA
8
Fotogalerie

Spotřebitelské ceny v Česku za loňský rok v průměru vzrostly o 0,7 procenta, což je nejvíc za poslední tři roky. O rok dřív byla průměrná míra inflace 0,3 procenta.

V prosinci spotřebitelské ceny zrychlily meziroční růst na 2,0 procenta z listopadových 1,5 procenta. Byl to podle statistiků nejvyšší meziroční růst cen od prosince 2012.

"Zhruba o půl roku dříve se tak česká inflace dostala na cíl ČNB a zároveň o sedm desetin procentního bodu překonala poslední prognózu centrální banky. Pokud ČNB dostojí svým prohlášením, doba intervenčního režimu se notně zkracuje. Navíc vzhledem k tomu, že inflace nebude mít tendenci klesat a cíl tak bude snadno udržitelným, mělo by být uvolnění koruny jen otázkou vhodného načasování po konci prvního čtvrtletí," uvádí analytik ČSOB Petr Dufek.

Především je podle něj vidět poměrně rychlý růst cen potravin, za nímž můžeme hledat zejména odeznění dřívějšího efektu ruských sankcí na dovoz z EU. "Zapomenout nemůžeme ani na meziročně dražší alkohol a cigarety, s jejichž cenami hýbou spotřební daně," připomíná Dufek.

Proti předloňskému prosinci na konci loňska zdražily alkoholické nápoje o 3,1 procenta a tabákové výrobky o 6,5 procenta. Vzrostly také ceny nájemného, vody, elektřiny a tepla, léků a jejich doplatků, pojištění a finančních služeb. Zlevnilo bytové vybavení, ceny zemního plynu klesly o téměř sedm procent. Ceny zboží v prosinci úhrnem meziročně vzrostly o 1,9 procenta, ceny služeb o dvě procenta.

Ceny pečiva se zvýšily o desetinu, vajec o téměř 14 procent, másla o víc než pětinu. Ceny pohonných hmot začaly meziročně růst o 4,3 procenta, když v listopadu klesaly. Stravovací služby zdražily o 4,8 procenta, ubytování o 1,5 procenta. Tento nárůst analytici už před zveřejněním čísel spojovali s prosincovým zavedením elektronické evidence tržeb (EET) v těchto oborech.

Analytici očekávali růst spotřebitelských cen v prosinci mírně nižší meziročně o 1,9 procenta, čímž by se inflace přiblížila dvouprocentnímu inflačnímu cíli České národní banky. Proti listopadu se spotřebitelské ceny v posledním loňském měsíci zvýšily o 0,3 procenta.