Intervence ČNB můžou skončit i v roce 2018, řekl Jiří Rusnok. Přílišné posílení měny nečeká

Jiří Rusnok, ČNB

Jiří Rusnok, ČNB Zdroj: Tomeš Michael

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
22
Fotogalerie

Česká národní banka může rozhodnutí o ukončení intervencí na oslabení koruny přistoupit i později, než je zatím diskutovaný termín druhého čtvrtletí příštího roku. Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok v rozhovoru pro deník E15 prohlásil, je jisté, že centrální banka neukončí intervence dříve než v druhém čtvrtletí příštího roku. „Může to klidně být, v závislosti na splnění podmínek, i v roce 2018. Pak už je to jaksi open end,“ řekl dnes guvernér.

Kritériem pro opuštění měnového režimu je pro centrální banku vývoj inflace. „Pro nás je kritériem udržitelné dosahovaní inflačního cíle,“ podotkl Rusnok. Prognózy podle něj ukazují, že k tomuto dojde nejpravděpodobněji kolem poloviny roku 2017. Jak konkrétně opuštění měnového režimu proběhne, centrální banka sdělovat nemůže.

„Bude to vypadat tak, aby to proběhlo hladce a s co nejmenšími problémy,“ uvedl guvernér. Centrální banka má stanovený dvouprocentní inflační cíl, přičemž v září dosáhla inflace 0,5 procenta.

Video placeholde
Guvernér ČNB Jiří Rusnok • Hana Filipová, E15

Ukončení měnového režimu podle Rusnoka neznamená, že se centrální banka zcela stáhne z trhu. „Budeme vyhlazovat skokové volatility, které by mohly nastat změnou kurzového režimu. Je pochopitelné, že k nějaké volatilitě dojde. Pokud bude nadměrná, nebudeme váhat se zásahem,“ uvedl guvernér. Takže i po ukončení intervencí může centrální banka nadále na trhu zasahovat. „Tohoto práva se rozhodně nevzdáváme,“ dodal.

Vše o intervencích ČNB najdete zde

ČNB se podle Rusnoka neobává příliš prudkého posílení měny. „Švýcarský scénář nehrozí, to je úplně jiná situace. V mezidobí se česká ekonomika změnila a posunula se dál, i vnitřní ceny se změnily, byť velice pomalu. V tuto chvíli jsou velice výrazné přebytky obchodní bilance, máme i velký přebytek platební bilance, takže přirozená poptávka ve vztahu koruna euro hovoří ve prospěch obnovení určité konvergenční trendové křivky a tím pádem i určitého posilování nominálního kursu koruny. Tedy pokud budeme mít přibližně stejnou inflaci. Toto je trend, ale určité výkyvy samozřejmě mohou nastat,“ vysvětlil guvernér.

ČNB proti silné koruně intervenuje od listopadu 2013. V rámci intervencí nakoupila eura za zhruba 700 miliard korun, celkově má v devizových rezervách podle Rusnoka eura za 1,5 bilionu korun.