Novými členy rady ČNB budou Oldřich Dědek a Marek Mora

Oldřich Dědek

Oldřich Dědek Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman jmenuje 31. ledna novými členy bankovní rady České národní banky Oldřicha Dědka (63) a Marka Moru. V bankovní radě v únoru nahradí Pavla Řežábka a Lubomíra Lízala.

Řežábkovi končí druhý šestiletý mandát a nemůže být znovu jmenován. Lízal byl jmenován členem rady tehdejším prezidentem Václavem Klausem k 13. únoru 2011. Zeman už na konci loňského května uvedl, že bude jmenovat do bankovní rady Dědka.

Dědek byl už od února 1999 do února 2005 viceguvernérem ČNB. Podle zákona o ČNB tak může být jmenován ještě na jedno šestileté období. Zákon totiž neupravuje, že musí být člen bankovní rady ve funkci dvě období za sebou. Národním koordinátorem zavedení eura se Dědek stal v březnu 2007.

Mora je od roku 2015 ředitelem pro rozpočet, daňovou a regionální politiku na generálním sekretariátu Rady Evropské unie. V minulosti pracoval v Evropské komisi, poté byl krátce náměstkem ministryně školství Miroslavy Kopicové. Dva a půl roku strávil na Úřadu vlády ČR, nejdřív jako náměstek vicepremiéra pro evropské záležitosti a poté jako poradce premiéra Jana Fischera. Vedl například tým, který po obsahové stránce připravil a koordinoval české předsednictví v EU v roce 2009. Byl také hlavním vládním vyjednávačem při jednání o požadavcích prezidenta Václava Klause k lisabonské smlouvě. Od roku 2010 pět let působil ve funkci vedoucího kanceláře generálního tajemníka Rady EU.

Zeman za svého působení v roli prezidenta jmenoval od 1. března 2014 členem bankovní rady Jiřího Rusnoka. Následně jej od července 2016 jmenoval guvernérem ČNB na šestileté funkční období. Dále jmenoval od července 2016 členy bankovní rady Vojtěcha Bendu a Tomáše Nidetzkého.

Viceguvernérovi ČNB Vladimíru Tomšíkovi a Mojmíru Hamplovi skončí druhé šestileté funkční období koncem listopadu 2018.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Členové bankovní rady nesmějí zastávat funkci více než dvakrát. Bankovní rada je sedmičlenná.