K čemu mít na důchod bitcoiny aneb investiční ponaučení z československých dějin

Kolik bitcoinů bude stačit na důchod? Podle největších fanoušků bohatě postačí jeden. Taková představa má ale dost úskalí.

Kolik bitcoinů bude stačit na důchod? Podle největších fanoušků bohatě postačí jeden. Taková představa má ale dost úskalí. Zdroj: Grafika e15

Článek ze speciálu
Jak se zajistit na stáří?

Až dnešní pětatřicátníci začnou odcházet do penze, bude to v době stého výročí československé měnové reformy z roku 1953. Jen těžko ji bude někdo chtít slavit a nejspíš si na ni málokdo vzpomene. Bitcoinoví spekulanti ale tento nikoliv střípek, ale mimořádně zákeřný střep z domácí historie vytahují rádi už nyní. Tím spíše když stát nově podporuje i spoření na důchod oklikou přes kryptoměny. Jenže ne každý dlouhodobý investiční kryptoprodukt by ustál situace, které se běžnému chodu dějin vymykají.

Odchylek z dlouhodobého pohodlného normálu jako by přibývalo. V části Evropy už zase zuří válka, vyspělé ekonomiky se oklepávají z desítky let nevídané míry inflace a ve Spojených státech je hlavním favoritem prezidentských voleb trestně stíhaný kandidát. To všechno jsou jevy, které držitelé bitcoinu, případně i dalších kryptoměn rádi zařazují do svého investičního příběhu. Pokud svět míří ke kolapsu, spásu by mohla přinést virtuální měna. Nebo aspoň naději, že ne všechno skončí v troskách.

SPECIÁL: Jak se zajistit na stáří?

Připravili jsme pro vás sérii prémiových článků, jak si zařídit bezstarostný důchod, ať už je vám dvacet nebo padesát. Pokud ještě nepatříte do e15 komunity, staňte se jejím členem a odemkněte si přístup k exkluzivnímu obsahu, jak investovat a spořit na stáří a čeho se při cestě k nezávislosti vyvarovat.

VŠECHNY ČLÁNKY, KTERÉ JSOU SOUČÁSTÍ TÉMATU, NAJDETE ZDE

Grafika do speciálu

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!