Airbus kvůli koronaviru uvažuje o razantním snížení výroby svých nejprodávanějších letadel

Výrobní haly Airbusu A320 ve francouzském Toulouse

Výrobní haly Airbusu A320 ve francouzském Toulouse Zdroj: E15 Stepan Bruner

Výrobní linka Airbusu A320
Airbus a320neo
Výrobní haly Airbusu A320 ve francouzském Toulouse
Výrobní haly Airbusu A320 ve francouzském Toulouse
5
Fotogalerie

Evropský výrobce letadel Airbus uvažuje o výrazném snížení výroby svých nejprodávanějších letadel A320. Chce tak výrobu přizpůsobit problémům, s nimiž se kvůli šíření koronaviru potýká letecká doprava i dodavatelské řetězce po celém světě. Tvrdí to zdroje agentury Reuters. Konečné rozhodnutí by mělo padnout do poloviny dubna.

Airbus by podle dvou zdrojů mohl snížit měsíční výrobu letadel z rodiny A320 ze současných 60 měsíčně až o polovinu, aby tak zabránil hromadění nedodaných letadel. Snížení výroby by mohlo platit jedno až dvě čtvrtletí. Letadla Airbus A320 mají jednu uličku a většinou se využívají na kratší až střední vzdálenosti.

Mluvčí Airbusu odmítl zprávu komentovat. Uvedl však, že firma neustále jedná s dodavateli a leteckými společnostmi.

Agentura Reuters ve čtvrtek uvedla, že Airbus i jeho americký konkurent Boeing uvažují o výrazném snížení výroby širokotrupých letadel, jako jsou Airbus A350 a Boeing 777.

Letecké společnosti po celém světě odstavily svá letadla z provozu a kvůli nedostatku hotovosti a cestovním omezením přestaly odebírat většinu nových letadel. Airbus také čelí výpadkům v dodavatelském řetězci.

Před koronavirovou krizí Airbus plánoval zvýšit v příštím roce výrobu letadel z rodiny A320 na 63 měsíčně, v letech 2022 až 2023 pak o dalších jedno až dvě letadla měsíčně. Tyto plány ale podle zdrojů byly zatím odloženy. Minulý měsíc firma přestala zveřejňovat výhled dodávek letadel na letošní rok.