Česko zřejmě čeká další zpřísnění protikoronavirových opatření

Kromě otevřených obchodů a návštěv v domovech budou všechna opatření podle Blatného odpovídat čtvrtému stupni PES. Vláda projedná i kompenzace.

Kromě otevřených obchodů a návštěv v domovech budou všechna opatření podle Blatného odpovídat čtvrtému stupni PES. Vláda projedná i kompenzace. Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Ministerstvo zdravotnictví podle šéfa rezortu Jana Blatného (za ANO) v pondělí vládě navrhne přechod ze třetího do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Současná opatření se tak zpřísní, pravděpodobně to bude od druhé poloviny nebo konce příštího týdne. Rizikové skóre od víkendu ukazuje hodnotu 64, která odpovídá čtvrtému stupni rizika. Od středy navíc roste počet denně zachycených případů.

„Dopředu říkám, že pokud by došlo k progresivnímu zhoršení a ohrožení kapacit českého zdravotnického systému, potom budeme muset postupovat razantněji,“ uvedl Blatný. V sousedním Německu se podle něj situace významně horší, Česko to bude bedlivě sledovat.

Pokud vláda návrh ministerstva přijme, opatření budou odpovídat čtvrtému stupni kromě obchodů a služeb, které zůstanou otevřené všechny s omezením počtu lidí. Regulace by také dopadla na vánoční a novoroční oslavy, kdy by se mohlo setkat uvnitř nejvýše šest osob, venku dvacet a mezi 23:00 a 05:00 ráno by platil zákaz vycházení.

Blatný dále doplnil, že s žádnou výjimkou pro Vánoce či Silvestr nepočítá. „Myslím, že bychom se stavěli proti vlastnímu nařízení). Naší snahou je, abychom všichni zabránili dalšímu přenosu onemocnění, ne abychom to akcentovali,“ dodal.

Znovuuzavření se před Vánoci vyhnou obchody. „Omezení obchodů nebude dáno sortimentem, ale bude dáno pouze množstvím osob na metry čtvrteční,“ řekl Blatný. Chce tak zohlednit požadavek poslanců, kteří kritizovali, že malé obchody byly znevýhodněny proti velkým supermarketům.

Se zpřísněním opatření se vrátí například noční zákaz vycházení mezi 23:00 a 05:00 a omezí se setkávání osob na nejvýše šest uvnitř a dvacet venku. Ve školách by měla podle matice opatření pokračovat prezenční výuka žáků prvního stupně a rotační výuka druhého stupně. Střední a vysoké školy budou s výjimkami učit na dálku. Už ve čtvrtek ministr řekl, že vláda zváží prodloužení vánočních prázdnin už od 19. prosince. Znovu se uzavřou také vnitřní sportoviště, muzea nebo památky, knihovny budou vydávat přes okénko. Zavřou se také hotely pro turisty, restauracím zůstanou jen výdejová okénka.

Restaurace jsou podle něj místem, kde se lidé setkávají s vyšším počtem lidí, jsou tam desítky minut, konzumují jídlo a pijí alkohol. Důvody jsou tak podle Blatného epidemiologické, protože tam nejde nosit roušky a chovat se zcela zodpovědně.

Pro zavřené provozovny, především restaurace, bude chtít Blatný nové kompenzace. Jednal o tom s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO). „Budu velmi žádat, aby se pro ně našel lepší systém kompenzací,“ uvedl Blatný.

Provoz lyžařských středisek bude podle návrhu ministerstva zdravotnictví i ve čtvrtém stupni umožněný. Nebude se ale možné na horách ubytovat podobně jako například v Rakousku.

Povolené budou dál návštěvy v domovech pro seniory a dalších lůžkových zařízeních sociálních služeb, budou se ale muset testovat a mít respirátor. Dál testovat se budou muset pravidelně také jejich zaměstnanci a nově přijímaní klienti. Pravidelné testování zaměstnanců na rizikových odděleních, jako jsou JIP, už zavedly některé nemocnice.

 

Výběr opatření platných ve čtvrtém
stupni protiepidemického systému

Školy:

- Proti třetímu stupni by měli zpátky na pouze distanční výuku přejít studenti středních a vyšších odborných škol a také prvních ročníků vysokých škol. Základní umělecké školy přecházejí na distanční výuku, výjimkou je prezenční výuka jeden na jednoho.

Ubytovací služby:

- Není možné ubytování za účelem rekreace.

Restaurace:

- Otevřené mohou mít pouze výdejní okénko, a to jen mimo dobu zákazu vycházení (tedy od 23:00 do 05:00 musí být zavřené).

Návštěvy zdravotnických a sociálních zařízení:

- Zatímco v nedávné minulosti platil ve čtvrtém stupni úplný zákaz návštěv uvnitř, nyní budou v zařízeních sociálních služeb návštěvy možné podobně jako nyní ve třetím stupni. Podmínkou zůstane testování antigenním testem s negativním výsledkem a nošení respirátoru třídy FFP2 nebo KN95 bez výdechového ventilu.

Omezení volného pohybu osob:

- Ve čtvrtém stupni má platit noční zákaz vycházení v době od 23.00 do 05.00 hodin.

Konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech:

- Pro čtvrtý stupeň platí zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti. Už v nyní platném třetí stupni vláda ve snaze omezit pití alkoholu venku zakázala prodej alkoholických nápojů k odnosu, nařízení ale musela opakovaně upravit.

Hromadné akce ve vnitřních a venkovních prostorech:

- Platí obecný limit šesti osob; ve třetím stupni to dosud je 50 lidí venku a deset uvnitř.

Obchody:

- Otevřeno by měly mít všechny prodejny, ale s omezením počtu osob v obchodě – jeden zákazník na 15 metrů čtverečních – a udržováním dvoumetrových rozestupů mezi zákazníky.

Trhy, vánoční prodejní akce:

- Prodej kaprů je ve čtvrtém stupni povolen
- Zakázán je prodej občerstvení ke konzumaci na místě; prodávat se mohou jen potraviny
- Venkovní prodej vánočních stromků je možný za dodržení obecných opatření

Kultura:

- V divadlech, kinech nebo koncertních sálech platí ve třetím i čtvrtém stupni zákaz diváků, stejně jako organizační a režimová omezení přítomných osob na zkouškách.

Muzea, galerie, památky:

- Ve čtvrtém stupni musejí mít zavřeno. Nyní mohou být otevřené s tím, že pro muzea a galerie patří omezení počtu návštěvníků na 25 procent kapacity; u hradů či zámků mohou být prováděny nejvýše desetičlenné skupiny.

Knihovny:

- Ve čtvrtém stupni mohou mít pouze výdejní okénka pro předem objednané knihy. V současnosti mohou být otevřené, platí ovšem podobné omezení jako v případě obchodu a služeb, tedy jeden návštěvník na 15 metrů čtverečních a dvoumetrové odstupy.

Veletrhy, výstavy, zoo:

- Musejí být uzavřeny. Nyní mohly být otevřeny s využitím nejvýše čtvrtiny kapacity areálu, povoleny byly skupinky maximálně deseti osob.

Sport:

- Povoleny jsou pouze profesionální soutěže bez diváků, znovu budou zakázány amatérské soutěže. Znovu se uzavřou vnitřní sportoviště pro individuální sporty. Sportovat bude možné pouze venku do šesti osob (ve třetím stupni to mohou být dva týmy nebo skupiny).

- Umožněn má být provoz lyžařských středisek, nebude se však možné na horách ubytovat.