Další pomoc firmám. Maláčová navrhuje odklad sociálních odvodů až na tři měsíce

Jana Maláčová (ČSSD) s rouškou během pandemie koronaviru

Jana Maláčová (ČSSD) s rouškou během pandemie koronaviru Zdroj: Úřad vlády ČR

Jana Maláčová (ČSSD) s rouškou během pandemie koronaviru
Jana Maláčová (ČSSD) s rouškou během pandemie koronaviru
3
Fotogalerie

Peníze na účtech firem, které jsou sužované epidemií koronaviru, může pomoci udržet další vládní opatření, o kterém bude jednat v pondělí kabinet. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navrhuje odložit, případně odpustit firmám placení sociálních a zdravotních odvodů na několik měsíců. Ve hře je odpuštění i té části odvodů, které si hradí zaměstnanec sám.

Vláda se už před víkendem předběžně dohodla, že podpoří spíše odklad sociálních odvodů a to na tři měsíce. „Měli jsme shodu na tom, že by se to mělo týkat pouze sociálního pojištění, nikoliv zdravotního. A mělo by jít o odklad, nikoliv odpuštění. V tuto chvíli máme shodu na třech měsících,“ uvedla Maláčová, podle které musí návrh koalice důkladně projednat a není jasné, zda ho ještě na pondělním jednání kabinetu schválí. „Je to drahé rozhodnutí, jedná se řádově o desítky miliard korun,“ řekla.

„Sociální pojištění je největší položka příjmů v rozpočtu. Je tam přímá souvislost s důchody,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého panuje na dobrovolném odkladu o tři měsíce ve vládě „víceméně shoda“.

Odklad by ale nebyl pro firmy zadarmo. V současné době jim hrozí za pozdní placení odvodů penále. To je v současné době za každý kalendářní den 0,05 procenta dlužné sumy, což je za rok zhruba 18,3 procenta. Podle Maláčové by se roční penále mohlo snížit na čtyři procenta, za čtvrtletí by to tak bylo jedno procento.

„Chceme dát odklad pouze těm, kteří jsou skutečně postiženi krizí. Těm, co nejsou - a takových sektorů máme hodně - se nevyplatí oddalovat odvody. Odklad pojistného na čtvrtletí s úrokem jedno procento je vlastně výhodná půjčka. Když někdo nemá problémy, nebude si půjčovat,“ řekla Maláčová.

Návrh má šanci uspět i u opozice. „Kdyby to skutečně vláda předložila, jednalo by se o obrovskou a okamžitou pomoc pro firmy. Ta idea je správná a jsme připraveni to podpořit,“ řekl poslanec Miroslav Kalousek z opoziční TOP 09. „Kdybych o tom mohl jednat, apeloval bych na to, aby se to zastropovalo pro firmy do určitého počtu zaměstnanců, aby se to netýkalo velkých firem. Nebo by se to firmám z nejzasaženějších oblastí mohlo odpustit, ostatním zase jen odložit,“ navrhuje.

Co jsou sociální odvody?
  • Sociální odvody zahrnují nemocenské a důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Zaměstnavatel odvádí z výdělku 24,8 procenta a zaměstnanec dalších 6,5 procenta.
  • Na sociálním pojištění a na politiku zaměstnanosti se vybralo v minulém roce celkem 536,7 miliardy korun.
  • Vláda již dříve rozhodla o odpuštění sociálních a zdravotních odvodů živnostníkům od března do srpna, a to do výše minimálních záloh.