První akce po odchodu z Instagramu: zakladatelé sítě spustili projekt na pochopení Covid-19

Mike Krieger (vlevo) a Kevin Systrom

Mike Krieger (vlevo) a Kevin Systrom Zdroj: Profimedia

Kevin Systrom
Mike Krieger
3
Fotogalerie

Zakladatelé populární sociální sítě Instagram Kevin Systrom a Mike Krieger spustili projekt s názvem rt.live. Jedná se o webovou vizualizaci šíření koronaviru napříč Spojenými státy. Chtějí tak pomoci v boji proti koronaviru. Jejich počin je zajímavý mimo jiné tím, že jde v jejich podání vůbec o první viditelnější aktivitu poté, co prodali Instagram Facebooku.

Instagram vznikl v roce 2010 a hned po dvou letech jej koupil Facebook za jednu miliardu dolarů. Sociální síť v tu dobu měla pouhých 13 zaměstnanců. Systrom s Kriegerem ve společnosti působili do roku 2018. Nyní chtějí pomoci s pochopením nové nemoci a spustili proto web rt.live.

Jeho jméno odkazuje na takzvané reprodukční skóre Rt, které se v epidemiologii používá ke sledování šíření nemoci. "Věříme, že míra nakažení je jedním z nejlepších způsobů, jak šíření Covidu pochopit," uvedl Krieger v rozhovoru pro portál TechCrunch. 

Web získává data z portálu The COVID Tracking Project a uvádí skóre Rt pro každý z padesáti amerických států. Je však třeba rozlišovat ukazatel Rt a R0. Rozdíl mezi nimi tkví v tom, že číslo Rt je dynamické - říká nám, jak rychle se nemoc šíří v současném okamžiku. Kdežto R0 měří, jak daleko by se nemoc mohla potenciálně rozšířit.

Pokud je tedy v grafu třeba u Kalifornie hodnota 0,44, šíření je relativně pomalé oproti například státu Delaware s Rt hodnotou 1,33. Stránka také umožňuje filtrovat mezi státy, které zavedly karanténu, a mezi těmi ostatními.

Smyslem webu je podle Mikea Kriegera pomoci úřadům opřít se o data v jejich rozhodování ohledně uvolňování opatření.