Hamáček: Abychom virus zvládli, musíme nouzový stav prodloužit o měsíc. Rozhodne ale sněmovna

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). (1.4.2020)

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). (1.4.2020) Zdroj: ČTK/Vít Šimánek

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) přiznal prohřešek. Sundal během videokonference roušku. Nevymlouval se, do Motola následně poslal 10 tisíc korun
Zasedání ústředního krizového štábu pod vedením ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).
Jan Hamáček a Adam Vojtěch v rouškách na tiskovce po jednání vlády
4
Fotogalerie

S prodloužením nouzového stavu o 30 dní ve středu souhlasili i zástupci opozice v Ústředním krizovém štábu (ÚKŠ). Po dnešním jednání vedení štábu to řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Dodal, že je připraven žádost v parlamentu vysvětlit. Některé strany se ale k návrhu staví odmítavě. Například TOP 09 je hlasovat pro dvoutýdenní prodloužení. Podobný názor mají lidovci a STAN.

Nouzový stav kvůli epidemii nového typu koronaviru v Česku platí od 12. března, vláda ho může vyhlásit nejvýše na měsíc. O prodloužení stavu nouze musí rozhodnout Poslanecká sněmovna, hlasovat by o tom měla příští týden, stejně jako o dalších vládních návrzích týkajících se koronavirové krize. Některé opoziční strany dávají k tak výraznému prodloužení stavu najevo výhrady.

„My jsme to diskutovali včera na krizovém štábu, kde jsou i zástupci opozice, a shoda na tom, že doporučíme 30 dní, byla jednomyslná, respektive nikdo proti tomu nevystoupil. Beru to tak, že na té odborné úrovni je na tom shoda. Samozřejmě, na čem je shoda na úrovni odborné, nemusí být shoda na úrovni politické,“ řekl ministr.

Hamáček dodal, že je připraven vysvětlovat argumenty, které vedly členy ÚKŠ k doporučení prodloužení nouzového stavu právě o 30 dní. „Jsem přesvědčen, že pokud máme epidemii efektivně zvládnout, jakkoli ta čísla vypadají dobře, tak já jsem relativně opatrný, protože ze zkušeností, například z Asie, ale i z Itálie nebo ze Španělska, je vidět, že virus je velmi zákeřný a nedá se mu v uvozovkách věřit,“ řekl.

Podle Hamáčka klesá procentní počet nárůstu nových případů. „Pohybujeme se někde okolo deseti procent. Tento vývoj nám dává jistou naději a potvrzuje, že opatření, která vláda přijala, fungují,“ řekl ministr. I tak jsou podle něj nárůsty stále vysoké a je potřeba v opatřeních dále pokračovat. Zopakoval však, že třicetidenní prodloužení nouzového stavu neznamená, že by některá opatření nemohla být uvolněna dříve.

Potvrzených případů nákazy je v Česku ke čtvrtečnímu ránu 3604. Počet vyléčených zůstává stále na 61, 40 lidí zemřelo.

Hamáček doufá v to, že Sněmovna návrh na prodloužení stavu o 30 dní schválí. „Nedokážu si představit, že za 14 dní nouzový stav zrušíme a začneme na ochranné prostředky vypisovat výběrová řízení,“ doplnil. Stav nouze mimo jiné umožňuje právě rychle nakupovat zdravotnické ochranné prostředky. Nákup se nemusí řídit zákonem o zadávání veřejných zakázek.

Hamáček v pondělí v čele štábu nahradil epidemiologa Romana Prymulu. Poprvé se ÚKŠ pod novým vedením sešel ve středu, kdy v něm zasedli i zástupci opozičních parlamentních stran - poslanec a lékař Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, senátor a bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS) a ekonom Filip Matějka.

TOP 09 uvedlo, že ve Sněmovně nepodpoří prodloužení nouzového stavu o měsíc. Od vlády chce slyšet důvody. Připravena je hlasovat pro dvoutýdenní prodloužení. Podobný názor mají lidovci a STAN.