Havlíček: Až bude dostatek vakcín, firmy by je mohly samy nakupovat

V polovině roku má být proočkováno 3,5 milionu pacientů.

V polovině roku má být proočkováno 3,5 milionu pacientů. Zdroj: Reuters

Vicepremiér Karel Havlíček připustil, že by  firmy samy mohly v budoucnu kupovat  vakcíny.
Klíčový bude jejich dostatek v ČR.
Škoda Auto například chce  vakcíny sama nakupovat a zaměstnance očkovat.
4
Fotogalerie

O co nejrychlejší získání vakcín v boji proti pandemii COVID-19 mezi sebou soupeří jak jednotlivé státy, tak i soukromý sektor. Zatím není možné nakupovat schválené vakcíny jinak než přes ministerstvo zdravotnictví. To by se do budoucna mohlo změnit, připustil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

„Není to otázka příštích týdnů či nejbližších měsíců, ale v momentě, kdy stát nebude muset přerozdělovat vakcíny a upřednostňovat určité skupiny osob –⁠ například starší lidi, nemocné či zdravotníky –⁠ se může systém změnit,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 ministr dopravy, průmyslu a obchodu Havlíček.

Časový horizont, kdy by taková situace mohla nastat, upřesnit nechtěl s tím, že se jedná o záležitost ministerstva zdravotnictví. „Toto (firemní nákupy –⁠ pozn. red.) bude jistě možné, jakmile bude k dispozici dostatečný počet vakcín, což je odvislé také od registrace dalších očkovacích látek,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Dotaz deníku E15, kdy ministerstvo předpokládá, že by mohlo disponovat dostatečným množstvím vakcín a umožnit firmám nakupovat vakcíny po vlastní ose, ministerstvo nezodpovědělo.

Mluvčí Peterová pouze odkázala na očkovací strategii. Z očekávaného harmonogramu dodávek očkovacích látek, jenž je součástí očkovací strategie, vyplývá, že by v polovině letošního roku mělo být proočkováno 3,5 milionu pacientů. Do poloviny příštího roku pak téměř sedm milionu pacientů.

O co nejrychlejší a maximální proočkování svých zaměstnanců hlasitě usiluje například Škoda Auto, jež má registrované vlastní očkovací centrum.

„Věříme, že budeme ze strany státu co nejdříve osloveni. V tuto chvíli není podle vakcinační strategie možné vakcínu nakoupit a prodávat jinak než přes ministerstvo zdravotnictví. Jakmile bude možné vakcíny pro zaměstnance zakoupit, ihned tak učiníme,“ uvádí mluvčí automobilky Tomáš Kotera.

Škoda, největší zaměstnavatel v Česku, si udělala firemní průzkum, podle kterého by se víc než polovina zaměstnanců nechala naočkovat. Denně má být Škoda schopna aplikovat vakcínu až 1200 zaměstnancům.

„V tuto chvíli je pro nás tedy zásadní otázkou, kdy bude možné od státu získat vakcíny, respektive zda nám bude umožněno je od dodavatele přímo nakoupit,“ zdůrazňuje Kotera. Zaměstnancům, kteří se nechají očkovat, Škoda slibuje odměny.