Imunita proti onemocnění Covid-19. Získají ji vyléčení pacienti, tvrdí nová americká studie

Pacienti ve Všeobecné fakultní nemocnici

Pacienti ve Všeobecné fakultní nemocnici Zdroj: Alžběta Jungrová

Pacienti ve Všeobecné fakultní nemocnici
Pacienti ve Všeobecné fakultní nemocnici
Pacienti ve Všeobecné fakultní nemocnici
4
Fotogalerie

Kolem nového koronaviru SARS-CoV-2 a jím způsobovaného onemocnění COVID-19 panuje celá řada dosud nevyjasněných otázek. Odpovědi na ně hledají vědecké týmy z celého světa. Velké nejasnosti panovaly především ohledně toho, zda pacienti, kteří nemoc prodělali, proti ní získávají imunitu.

Vědci z amerického La Jolla Institute for Immunology publikovali v odborném časopise Cell výsledky své studie, podle které pacienti, jež prodělali onemocnění COVID-19, získávají imunitu proti novému koronaviru. Informace je důležitá především s ohledem na vývoj vakcíny proti této nemoci. 

Zahraniční média označují výsledky studie za dobrou zprávu. Závěry říkají, že lidské tělo si poté, co se zbaví onemocnění, dokáže vybudovat spolehlivou imunitu proti viru. „Zaznamenali jsme velmi silnou reakci T-lymfocytů (druh bílých krvinek)“ uvedl jeden z autorů studie Alessandro Sette. 

Do studie bylo zahrnuto dvacet lidí, kteří se úspěšně zotavili z nemoci COVID-19. Výsledky jsou důležité především proto, že umožňují pochopit, jak organismus reaguje a buduje si imunitu vůči viru. To je zásadní s ohledem na vývoj vakcíny, kterou by bylo možné použít pro preventivní očkování. Sám Alessandro Sette konstatoval, že: „Tato zjištění jsou opravdu dobrou zprávou pro vývoj vakcíny.“

Celý článek najdete na webu živě.cz >>>