Jízdní řád pro Česko: Kdo a kdy se bude moci nechat očkovat proti koronaviru

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se nechal v Brně očkovat proti koronaviru (27.12.2020)

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se nechal v Brně očkovat proti koronaviru (27.12.2020) Zdroj: ČTK/Šálek Václav

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nechal naočkovat vakcínou proti covidu (27.12.2020)
Tiskový briefing ke startu očkování proti covidu v ČR (27.12.2020)
Tiskový briefing ke startu očkování proti covidu v ČR (27.12.2020)
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se nechal v Brně očkovat proti koronaviru (27.12.2020)
5
Fotogalerie

Po téměř deseti měsících od objevení koronaviru v Česku začalo očkování proti onemocnění COVID-19. Čtyři pražské a dvě brněnské nemocnice mají od neděle 9750 dávek vakcíny firem Pfizer a BioNTech. Dalších 19,5 tisíce dávek má do Česka dorazit tento nebo příští týden, zamíří mimo jiné i do Ostravy. Právě v Moravskoslezském kraji je už několik týdnů nejvíce nakažených. Vláda schválila očkovací strategii, která počítá se třemi fázemi. Plán však může zhatit nedostatek očkovacích látek pro celou Evropskou unii.

Leden až únor – první fáze očkování

  • Nejdříve budou očkováni zdravotníci a ohrožení senioři. Vůbec prvním očkovaným v tuzemsku se však stal premiér Andrej Babiš (ANO). „Že jsem se jmenoval vládním zmocněncem pro vakcinaci, byla nadsázka. Budu ji ale řídit a odpovídat za ni,“ prohlásil. Dodal, že běžná populace přijde na řadu zřejmě až koncem března. Očkování začalo i v dalších zemích EU.
  • Z prvních 9750 dávek bude očkováno pouze necelých pět tisíc zdravotníků a seniorů, protože u preparátů od Pfizeru a BioNTechu i většiny dalších výrobců musí po první dávce následovat druhá. „První a druhé kolo dělí jedenadvacet až osmadvacet dní,“ uvedl šéf Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík. Největší české zdravotnické zařízení obdrželo z první dodávky zhruba dva tisíce vakcín, denně provede tři sta až pět set očkování. Nemocnice zaměstnává na šest tisíc lékařů, sester a dalších pracovníků. Disponuje 2200 lůžky pro dospělé a dětské pacienty.
  • Očkování zahájila již také například břeclavská nemocnice. „Zaměřili jsme se na zaměstnance covidových jednotek a na pacienty, kteří jsou v léčebnách dlouhodobě nemocných,“ popsal ředitel nemocnic v Břeclavi a Hustopečích Petr Baťka.

  • Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) upřesnil, že do země postupně dorazí 15,9 milionu vakcín pro 8,95 milionu lidí. Očkovat se bude následujících devět měsíců, stát chce všechny vakcíny využít. Musí však rozšířit počet očkovacích center na dvě stovky, nyní jich je 31. Využít se mají i polní nemocnice v Praze a v Brně. „Cílem je na jaře a behem léta proočkovat 60 až 70 procent obyvatelstva. Je to jedna z největších logistických operací v novodobé historii, možná od dob druhé světové války. Bude zajištěna, jak je potřeba,“ prohlásil ministr.
  • V první fázi očkování stát počítá hlavně se čtyřmi miliony dávek preparátů společností Pfizer/BioNTech, jejichž nevýhodou je nutnost dlouhodobějšího skladování při minus 70 stupních Celsia. V běžné lednici vydrží pět dní a po naředění pět hodin.

Březen až duben – druhá fáze očkování

  • Vláda očekává, že do Česka dorazí i tři miliony dávek očkovací látky firmy Moderna, s níž je již manipulace jednodušší. Nadále mají být očkováni především zdravotníci a lidé nad 65 let z rizikových skupin. Vedle toho hodlá stát spustit rezervační systém pro veřejnost. Lidé by se tak mohli objednat na vakcinaci v očkovacích centrech. Podrobnosti k možnosti rezervace ale vládní plán neuvádí.
  • Na konci druhé fáze počítá ministerstvo zdravotnictví rovněž s dodávkami vakcíny od společnosti AstraZeneca. Europoslanec za opoziční ODS Alexandr Vondra však míní, že vakcíny nebude pro všechny země EU dostatek a strhne se o ni boj. Konkrétně zmínil britsko-švédský preparát AstraZeneca. „Bude k dispozici až v létě a francouzská vakcína Sanofi až příští rok,“ odhadl.
  • Po zdravotnících a seniorech budou proočkováni i praktičtí lékaři a také vojáci, policisté nebo hasiči, kteří pomáhají v nemocnicích a ústavech sociální péče. Další na řadě by měli  být pedagogové a lidé pracující v kritické infrastruktuře, jako jsou například elektrárny. Pak mají následovat pracovníci vykonávající zdravotní dozor či zaměstnanci České obchodní inspekce.

Květen a další měsíce – třetí fáze

  • Vláda předpokládá dostupnost dalších očkovacích látek, a to firem Johnson & Johnson, CureVac či europoslancem Vondrou zmíněnou Sanofi Pasteur. S výjimkou jednodávkové vakcíny Johnson & Johnson jsou ostatní dvoudávkové. Lidé si nebudou moci vybrat, jakou vakcínu dostanou, o očkování rozhodne ošetřující lékař. Očkováni budou i ti, kteří nemoc COVID-19 prodělali.
  • Roli hlavních aktrérů vakcinace svěří stát praktickým lékařům. Server Seznam Zprávy uvedl, že vládní strategie počítá s tím, že naočkují až 50 tisíc lidí denně. Ordinace praktiků, kterých má být zapojeno pět tisíc, si kvůli tomu mají do května vytvořit rezervační systém. I v tomto případě je vládní plán na další podrobnosti skoupý.