Kompenzační bonus pro OSVČ: Kdo si může podat žádost o 25 tisíc

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Na kompenzační bonus pro OSVČ ve výši 25 tisíc korun mají nárok osoby samostatně výdělečně činné, které si podají žádost a současně splní několik základních podmínek. 

Kompenzační bonus podzim 2020: aktuální informace >>>

Na kompenzační bonus 25 tisíc mají nárok živnostníci na hlavní i vedlejší činnost. Od 12. března do 30. dubna činí maximální příspěvek 25 000 korun, tedy 500 korun denně. Sněmovna pak 22. dubna schválila, že příspěvek bude stát vyplácet i po 30. dubnu, a to opět 500 korun denně. Zákon umožní příspěvek vyplácet až do uvolnění všech opatření omezujících OSVČ. Vláda s nimi zatím počítá do 25. května.

„V kombinaci s rozšířeným ošetřovným ve výši 424 korun denně a prázdninami na sociálním a zdravotním ve výši 4 896 korun měsíčně podáváme živnostníkům záchranný kruh, který jim pomůže překlenout nejtěžší období,“ dodává ministryně financí Alena Schillerová.

Podmínky kompenzačního bonusu

Byli jste nuceni v souvislosti s vládními opatřeními proti šíření nákazy koronaviru omezit své podnikání? Požádejte si o kompenzační bonus. V případě hlavní činnosti dle zákona o důchodovém pojištění jsou typickými žadateli živnostníci, samostatní zemědělci, autoři nebo umělci, lékaři, poskytovatele zdravotní péče, také třeba architekti či daňoví poradci apod.

Co se týče nároku na kompenzační bonus u OSVČ na vedlejší činnost, získají jej ti, kteří podnikají na vedlejší činnost, ale současně nejsou zaměstnaní. Může tedy jít třeba o OSVČ pobírající invalidní nebo starobní důchod, případně ty, kteří si přivydělávají při mateřské nebo rodičovské dovolené, také může jít o pečující o zdravotně postiženou osobu.

O kompenzační bonus pro OSVČ mohou žádat i podnikající studenti do 26 let. Vedle toho budou mít nárok na bonus i spolupracující osoby nebo manželé a manželky, pokud nejsou zaměstnanci. Kompenzační bonus nebude podléhat zdanění.

Kompenzační bonus: Kde najdete formulář

Tiskopis žádosti, resp. interaktivní formulář je dostupný na webu Finanční správy. Žádost o kompenzační bonus musí kromě základních identifikačních údajů OSVČ obsahovat i číslo bankovního účtu. Dále pak podnikatel dodá čestné prohlášení, že splňuje podmínky pro přiznání bonusu.

Podat žádost můžete na finančním úřadu ideálně elektronicky (přes Daňový portál – Elektronická podání pro Finanční správu či datovou schránkou). Pokud chcete podávat v listinné podobě, zašlete žádost poštou, případně zaneste na úřad do sběrného boxu.

Požádat můžete již nyní, nejpozději pak do 30. června 2020, jinak nárok na kompenzační bonus zanikne.

Pozor na budoucí kontrolu

Pokud si o kompenzační bonus požádáte, měli byste mít také na paměti, že splnění podmínek pro poskytnutí bonusu může být předmětem následné kontroly finančního úřadu. „Je tedy třeba již nyní počítat s tím, že v budoucnu se bude prokazovat omezení činnosti v souvislosti s COVID-19. Jedná se například uzavření provozovny, omezení provozu, pokles příjmů, zrušení objednávek, zrušení či omezení dodávek,“ upozorňuje na svém webu KODAP, společnost poskytující daňové poradenství.

Kompenzační bonus pro DPP a DPČ

„Na kompenzační bonus dosáhne i člověk, který pracuje na dohodu o provedení práce (DPP) s odměnou do 10 tisíc korun měsíčně a současně je aktivní OSVČ i na vedlejší činnost. V případě dohod o pracovní činnosti (DPČ) je tato hranice ve výši 3 tisíce korun. Ti, co výše uvedené hranice překračují, na kompenzační bonus nedosáhnou, neboť se již jedná o zaměstnání zakládající účast na nemocenské pojištění. Tyto hranice jsou dány zákonem o nemocenském pojištění,“ uvádí Ministerstvo financí na svém webu mezi nejčastějšími otázkami k nároku na příspěvek.