Kompenzační bonus pro OSVČ a podnikatele je zpět. Kolik lze čerpat?

Restaurace - foto ilustrační

Restaurace - foto ilustrační Zdroj: Michaela Szkanderová

Poslanci schválili obnovení kompenzačního bonusu ve výši 500 korun denně pro OSVČ a společníky malých s.r.o. s převažující činností podnikání v zavřených oblastech ekonomiky.

Aktuální kompenzační bonus navazuje na osvědčený model z jarních měsíců tohoto roku. Jeho vyplácení je však dle Ministerstva financí lépe zacíleno na podnikatele s činností v bezprostředně uzavřených sektorech ekonomiky.

Za každý den uzavření provozovny nebo přímého znemožnění či omezení podnikání vyplatí Finanční správa 500 korun denně. Zájemci z řad OSVČ a malých s.r.o. s nejvýše dvěma společníky budou moci o kompenzační bonus snadno požádat na místně příslušném finančním úřadě vyplněním jednoduchého formuláře. 

Podzimní kompenzační bonus – zatím 15 500 korun

Vyplácení kompenzačního bonusu se vztahuje na období vymezené nouzovým stavem od 5. října do 4. listopadu 2020 s možností jeho automatického prodloužení. V tuto chvíli tedy můžete žádat až o 15 500 korun za 31 dní nouzového stavu.

Abyste na kompenzační bonus dosáhli, musíte splňovat podmínku převažující činnosti podnikání v oboru, který byl přímo uzavřen v důsledku vládních restrikcí. „Oproti jarním měsícům již nebude zkoumán souběh se zaměstnáním, ale pouze tzv. dominantní zdroj obživy za rozhodné období od 1. června do 30. září 2020 v některé z oblastí postižených vládními restrikcemi, např. v pohostinství, kultuře, sportu a dalších oblastech podle přijímaných vládních opatření,“ uvádí Michal Žurovec, tiskový mluvčí Ministerstva financí ČR.

Pro přímo zasažené podnikatele a navázané obory

Vedle podnikatelů z přímo zasažených oborů mohou požádat i ti podnikatelé, jejichž byznys je významně navázán na nejvíce zasažené obory. „Nastavili jsme určité mantinely pro žadatele o kompenzační bonus tak, aby pomoc mířila těm skutečně postiženým. Vedle přímo zasažených provozovatelů barů, restaurací či fitness center proto nezapomínáme ani na činnosti přímo související. Jedná se o podnikatele v přímé symbióze se zavřenými obory ekonomiky, kteří nemohou své příjmy snadno nahradit. Typicky třeba trenér v posilovně nebo herec v divadle,“ doplnila ministryně Alena Schillerová.

„Klíčovou podmínkou přitom je omezení této navázané činnosti o nejméně 80 procent za bonusové období. Současně platí, že tato činnost musí být pro žádající subjekt majoritním příjmem obživy, ke kterému neexistuje snadná substituce, tedy nelze tuto činnost bez zásadních obtíží vykonávat jinde,“ vysvětluje dále Michal Žurovec.

Podmínky žádosti o kompenzační bonus

Požádat můžete, pokud máte aktivní živnostenské oprávněním k 5. říjnu 2020 nebo s krátkodobým přerušením živnosti po 12. březnu 2020. U s.r.o. platí, že se jedná o firmy s nejvýše dvěma společníky, anebo o rodinná s.r.o. Dohodáři pak musí prokázat práci na danou DPP či DPČ, za kterou veřejným rozpočtům plynou příslušné odvody, po dobu nejméně 3 ze 4 předcházejících měsíců.

Žádost budete moci podat nejdéle dva měsíce po skončení bonusového období, a to osobně na finančním úřadě či datovou schránku, ale také e-mailem, což na jaře využilo okolo 60 procent všech žadatelů. Případné kontroly oprávněnosti tohoto nároku lze podle ministerstva očekávat spíše ex-post.