Kyperští studenti v cizině dostali 750 eur, aby nejezdili na Velikonoce domů

Kypr - Nikósie.

Kypr - Nikósie. Zdroj: Igor Starkov - Pexels.com

Nikósie je teď tichá jako nikdy. V jižní části rozděleného ostrova platí přísná opatření proti šíření koronaviru. Ven se smí jen jednou denně. Účel vycházky, čas odchodu a PSČ místa je třeba oznámit esemeskou na vládní linku a počkat na schválení. Pohybovat se lze jen v místě bydliště a jen po nutnou dobu. Do zaměstnání se lze přesunout jen s potvrzením od zaměstnavatele. Od 21:00 do 6:00 je pohyb venku zcela zakázaný. Shlukování nad dvě osoby a navštěvování, a to i v rámci rodin, není dovolené.

Ví se i o pacientovi číslo nula. Začátkem března se jím stal chirurg, který si koronavirus přivezl z Velké Británie a bohužel ještě pět dní poté léčil v nemocnici.

Vláda měla ovšem výhodu, že Kypr byl jednou z posledních zemí, kam virus doputoval, a mohla se inspirovat tím, co už zafungovalo jinde. Prakticky ihned zavedla omezení podobná těm českým. Lidem doporučila práci z domova a uzavřela školy i školky, pozastavila provozování obchodů, nočních klubů a hotelů a mladým Kypřanům studujícím v zahraničí dokonce doporučila - výměnou za 750 euro - aby se nevraceli na Velikonoce.

Kypřané si to všechno zprvu vyložili jako pěknou příležitost k odpočinku. Hojně se navštěvovali, sjížděli se na tradiční grilování, protože víkend bez souvlaki jako by nebyl, zaplnili parky a pobřežní promenády a obsadili horské vesnice. Vykukové dokonce pronajímali psy k procházkám po venku, neboť ty byly vysloveně povolené. Před pár dny ovšem skokově narostl počet nakažených o 36 (na kyperské poměry se jednalo o značný nárůst), přičemž 34 z nich se nakazilo právě v rámci rodinných sešlostí.

Vláda tedy zareagovala zpřísněním podmínek, uzavřela parkoviště u pláží, policejními páskami omotala parky a hřiště a obyvatele pobídla ke špehování sousedů. Policie tak má nově pravomoc k domovním prohlídkám, činí se ale i na silnicích. Po městě teď jezdí tolik policejních hlídek, kolik jsme tu neviděli za celé čtyři roky, co tu žijeme. Zastavují auta i chodce a kontrolují účel cesty. Noviny přinášejí každý den počty rozdaných pokut, což se zdá být jediný způsob, jak Kypřany udržet na uzdě.

Momentálně má Kyperská republika necelých tisíc nakažených a 17 mrtvých. Čísla na obou stranách ostrova ale budou vyšší, chybějí testy a ty stávající se často používají na opakované testování zdravotníků, kteří tvoří celou čtvrtinu nakažených. Personálu je po loňské reorganizaci veřejného zdravotnictví totiž žalostně málo. Nemocnice tak průběžně zavírají a zase otevírají oddělení, na kterých se koronavir vyskytne, a svoje služby tak státu nabídla i soukromá zařízení.

Co tu vůbec neproběhlo, je panika. Vláda díky příkladům ze zahraničí dobře zvládla úvodní fázi a lidé nemuseli brát útokem supermarkety ani lékárny. Také ekonomický balíček se zdá být promyšlený, ovšem následky budou stejně krvavé. 

Obrovskou ránu totiž utrpěl turismus, který přispívá asi 15 procenty do kyperského HDP. Hotely, které loni přivítaly čtyři miliony turistů, mohou letošní sezónu odpískat a modlit se za tu další. Některé nabídly své pokoje ke karanténě, za což jim vláda platí od 60 eur za noc výše. Většina však letos zůstane zavřená.