Oxfordská vakcína proti COVID-19 funguje, ukazují první testy. Vyvolává imunitní reakci

Experimentální vakcínu na covid-19 testují v Británii. (4. 5. 2020)

Experimentální vakcínu na covid-19 testují v Británii. (4. 5. 2020) Zdroj: ČTK/University of Oxford

Vakcína bude do září, slíbila farmaceutická společnost AstraZeneca. Její vlastní experti o tom pochybují
Vakcína bude do září, slíbila farmaceutická společnost AstraZeneca. Její vlastní experti o tom pochybují
Vědci z celého světa pracují na vývoji vakcíny, snímek z vídeňské laboratoře.
Vědci z celého světa pracují na vývoji vakcíny, snímek z thajské laboratoře.
Na vývoji vakcíny pracují i vědci v Rusku.
10
Fotogalerie

Experimentální vakcína společnosti AstraZeneca je bezpečná a v první fázi klinických testů na zdravých dobrovolnících vyvolává imunitní reakci. Nabádá imunitní systém, aby produkoval protilátky a bílé krvinky schopné bojovat proti viru. Výsledky testované vakcíny zveřejnil odborný časopis The Lancet.  

Očkovací látka s označením AZD1222, vyvíjená firmou AstraZeneca a vědci britské Oxfordské univerzity, nemá žádné vedlejší účinky a vyvolává imunitní reakci protilátky a T-buněk, napsal časopis.

T-buňky jsou v lidském těle důležitým stavebním prvkem imunitního systému. Čím nižší je jejich množství, tím větší jsou následky infekce a tím větší je i poškození imunitního systému.

„Gratulujeme našim kolegům za pokrok, kterého dosáhli,“ uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Mike Ryan. „Je to pozitivní výsledek, ale ještě je třeba ujít dlouhou cestu... Nyní musíme přistoupit k rozsáhlému testování,“ dodal.

WHO považuje AZD1222 za vedoucího kandidáta v celosvětové snaze získat vakcínu schopnou zastavit koronavirem SARS-CoV-2 způsobenou pandemii. Ta si doposud vyžádala celkem už více než 600 tisíc lidských životů.

Aktuálně je na různých stupních vývoje více než 150 možných očkovacích látek. Patří mezi ně například vakcína připravovaná biotechnologickou skupinou CanSino, sídlící v Hongkongu, nebo vakcína vyvíjená německou biotechnologickou firmou BioNTech a americkou farmaceutickou společností Pfizer. Údajně slibnou očkovací látku proti koronaviru už testuje i ruské výzkumné středisko při ministerstvu zdravotnictví.