Poslanci schválili příspěvek pro OSVČ i odklad splácení úvěrů

Sněmovna o koronaviru: Janě Maláčové (ČSSD) při hájení jednoho z bodů sklouzávala rouška (7.4.2020)

Sněmovna o koronaviru: Janě Maláčové (ČSSD) při hájení jednoho z bodů sklouzávala rouška (7.4.2020) Zdroj: Reprofoto ČT

Živnostníci a další osoby samostatně výdělečné činné budou zřejmě moci od státu dostat jednorázový příspěvek 25 tisíc korun jako kompenzaci dopadů krize související s koronavirem. Vládní návrh v úterý ve stavu legislativní nouze schválila sněmovna. Poslanci se vyslovili i pro návrh odkladu splátek úvěrů. Předlohy musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Pro schválení příspěvku pro OSVČ hlasovalo všech 102 přítomných poslanců. Příspěvek 500 korun denně je určen především těm osobám, které ekonomicky poškodila situace kolem epidemie koronaviru. Zaměstnanců se týkat nebude. Na ty pamatuje vládní program Antivirus, který provozuje ministerstvo práce.

Na příspěvek mají dosáhnout lidé, kteří mají podnikání jako hlavní i vedlejší činnost s výjimkou těch, kteří jsou zaměstnanci a podnikání je jejich vedlejší činnost. O příspěvek budou moci žádat i podnikající studenti do 26 let. Vedle toho budou mít nárok na peníze spolupracující osoby nebo manželé a manželky, pokud nejsou zaměstnanci. Žádat budou moci i podnikající invalidní a starobní důchodci. Příspěvek nebude podléhat zdanění.

Odklad splátek úvěrů

Sněmovna také umožnila lidem i firmám požádat o odklad splátek úvěrů. Jednotlivci i firmy by mohli v souvislosti s epidemií koronaviru přerušit buď na tři, nebo šest měsíců splácení úvěrů a hypoték. Délku přerušení, o které by museli požádat, by si mohli vybrat. 

V případě jednotlivců má být podle předlohy odložen odklad splácení úroků i jistiny, ale úročení poběží dál. U firemních úvěrů bude pozastaveno jen splácení jistiny.

Splátky bude možné odložit u spotřebitelských i podnikatelských úvěrů včetně hypoték, které byly sjednány a čerpány před 26. březnem. V případě hypoték je možné splácení přerušit také u smluv sjednaných před 26. březnem, které byly čerpány po tomto datu.