Pronajímatelé chat a chalup přišli o desetitisíce. Na léto již ale mají plno

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Chata (ilustrační foto)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Pandemie a zákaz překročit hranice v době nouzového stavu posílila zájem obyvatel Česka o pronájem tuzemských rekreačních nemovitostí. Řada z pronajímatelů má již na celé léto plné plánovací kalendáře a sehnat vhodný termín v chatách či chalupách je již takřka nemožné. Pronajímatelé zájem vítají, protože kvůli vládním omezením v době nouzového stavu přišli o desítky tisíc korun.

„Jednu chalupu mám na prázdniny obsazenou již kompletně a ve druhé zbývá poslední volný týden,“ říká Milan Kolman, který vlastní a pronajímá dvě chalupy na Děčínsku. „Karanténa a zavřené hranice mě připravily o tržby ve výši sedmdesáti až osmdesáti tisíc,“ vyčísluje ztrátu.

Němečtí turisté si u něj nemovitosti zamlouvali již od ledna a v dubnu a květnu již chtěli přijet za turistikou. Kvůli opatřením však museli své pobyty zrušit. „Sezonu mám zaplněnou z poloviny českými rodinami a z druhé německými. Němci věří, že v srpnu již budou moci přicestovat," dodává Kolman.

Karel Bruna, další z majitelů, který nabízí k pronájmu nemovitost v jižních Čechách, má v létě volných čtrnáct dní. I přes růst poptávky nezvýšil ceny.

„Nejde o to sedřít z lidí kůži a těžit z následků karantény,“ dodává muž, kterého vládní omezení připravila podle vlastního odhadu o padesát tisíc korun. Na ztrátě dvaceti až sta tisíc se shodují i další oslovení pronajímatelé, kteří nyní naopak zažívají enormní růst zájmu.

Hendrik Meyer, ředitel společnosti Bezrealitky.cz, očekává oživení i u dlouhodobých pronájmů, jejichž růst se loni zastavil. „Myslím, že se zájem rozjede znovu a s ještě větší intenzitou. Pronajmout si chalupu na celý rok totiž dává často ekonomicky větší smysl než utrácet za jednotlivé noclehy,“ řekl Meyer. „Navíc ceny jsou zatím stále příznivé a ještě nejspíš chvíli budou. Zatím na zvýšenou poptávku nezareagovaly,“ dodal.

Nedávný průzkum internetového portálu Valuo.cz, který analyzuje veřejné nabídky nemovitostí, také potvrdil zájem o koupi chat a chalup. Od poloviny března do konce dubna kvůli opatřením proti šíření koronaviru stoupl meziročně o 13 procent, zatímco u rodinných domů klesl o 18 procent a u bytů o 37 procent.

Větší zájem o chaty a chalupy může podle zakladatele webu Radka Šitery souviset s tím, že Češi si nejspíš uvědomili, že není jisté, zda se budou moci v létě podívat do zahraničí. „Navíc, pokud by se podobná situace s omezením pohybu někdy opakovala, je lepší strávit čas v přírodě," doplnil Šitera.