Rozvolňování opatření by mělo být podle prezidenta Miloše Zemana zodpovědné

Vláda se má podle prezidenta Miloše Zemana rozhodovat předvídatelně

Vláda se má podle prezidenta Miloše Zemana rozhodovat předvídatelně Zdroj: E15 Michael Tomeš

Kroky vlády, které se týkají rozvolňování koronavirových opatření, by měly být podle prezidenta Miloše Zemana předvídatelné a zodpovědné. Novinářům to po pětihodinovém jednání prezidentova poradního týmu řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a jeho předchůdce Roman Prymula. Kvůli možnému rozvolnění opatření, které by se týkalo například otevření obchodů, služeb či restaurací, se v neděli mimořádně sejde vláda.

Diskuse s prezidentem o současné koronavirové epidemii byla podle ministra podnětná. Účastníci jednání se shodli na tom, že je potřeba postupovat systematicky a že uvolňování vládních opatření je možné tehdy, kdy to bude bezpečné. "Názor pana prezidenta byl takový, že je potřeba postupovat zodpovědně. Nebavili jsme se, jestli je nebo není žádoucí udělat krok ke konkrétnímu datu," řekl Blatný. Jeho předchůdce Prymula doplnil, že se shodli na tom, že rozvolnění by mělo být předvídatelné a vycházet z dat o vývoji epidemie.

Blatný zopakoval, že vláda v neděli rozhodne na základě údajů, které bude mít k nedělnímu ránu za sedm dní. Skóre v protiepidemickém systému PES se už šest dní drží na stupni tři, současná opatření odpovídají čtvrtému z pěti stupňů pohotovosti. Zmírnění opatření je možné vždy až po sedmi dnech, kdy se skóre drží v nižší úrovni.

Odborníci i politici ale v minulých dnech připomínali, že epidemie nebrzdí tak rychle, jak se očekávalo. Jsou také velké rozdíly mezi regiony.

Kromě koronavirové epidemie členové poradního sboru mluvili i o budoucích plánech ve zdravotnictví a paliativní a terminální péči. Podle bývalého hejtmana Vysočiny a lékaře Jiřího Běhounka se shodli i na tom, že je třeba udržet chod zdravotnických zařízení tak, aby se dokázala postarat o pacienty, kteří potřebují jinou než covidovou péči.