Systém na registraci k očkování kolaboval. Nová místa byla opět vyčerpána

Podle dat Chytré karantény navštívilo web pro rezervaci očkování během prvních dvou minut 75 tisíc lidí.

Podle dat Chytré karantény navštívilo web pro rezervaci očkování během prvních dvou minut 75 tisíc lidí. Zdroj: Reuters

Systém pro registraci lidí starších osmdesáti let na očkování proti nemoci COVID-19 měl po ranním spuštění problémy se zasíláním PIN kódů pomocí SMS. Přicházely žadatelům i za více než deset minut. Komplikace také nastávaly s rezervací termínů pro očkování na konkrétní místo. Přesto byly volné termíny vyčerpány zhruba za hodinu. Termín vakcinace si zarezervovaly dvě tisícovky lidí, zájemců ale bylo násobně více. Podle premiéra Andreje Babiše šlo ale jen o krátký výpadek či přetížení. Nově dodané termíny na očkování proti COVID-19, které odpoledne přidaly desítky očkovacích míst, byly po 15:30 vyčerpány. 

„Došlo k pětiminutovému výpadku nebo přetížení systému a všichni se z toho můžete zbláznit. Ale to bylo ve chvíli enormního zájmu. Jinak registrace běží pořád dál,“ uvedl premiér Andrej Babiš pro MF Dnes.

Kdy se zřídí firemní očkovací centra? Více zde >>>

Podle dat systému Chytrá karanténa navštívilo registrační web během prvních dvou minut 75 tisíc lidí. Asi pět set už vybírá termín, uvedl systém na Twitteru v 8:19.

Řeší se další zvýšení kapacity. Dovolat se ráno nedalo ani na linku 1221, která měla seniorům s registrací pomáhat.

V 8:35 čekalo na odeslání u mobilních operátorů 40 tisíc SMS zpráv s PIN kódem pro registraci. Za vteřinu se jich odešle 20, sdělili zástupci projektu Chytrá karanténa.

Po registraci systém nabízel zájemci o očkování v některých očkovacích centrech volné termíny pro vakcinaci. Center je v systému několik desítek. Některá, kam se může zájemce o registraci přihlásit, ale v rezervacích nejsou dostupná.

Kapacity posílíme, slíbuje Blatný

Některá vakcinační centra, která očkují proti nemoci COVID-19, přidávala volné termíny i odpoledne. Rezervační web opakovaně hlásil, že jsou všechny časy na všech místech rozebrané a pak znovu přihlašování umožňoval. Ráno bylo v systému asi padesát míst, odpoledne přibyly termíny zhruba v sedmi desítkách lokalit. Nové termíny nabízel rezervační systém v nemocnicích v menších městech, ve fakultních nemocnicích, ale i ve velkokapacitním očkovacím centru v Brně.

„Omlouváme se, ale kapacita pro obsluhu rezervačního systému je aktuálně plně obsazena. Další rezervace budou umožněny později po obsloužení uživatelů před Vámi,“ uváděla během odpoledne několikrát webová stránka. Jen mezi 15:00 a 16:00 bylo plno nejméně dvakrát, pak byl systém znovu přístupný.

Rezervační web doporučuje další volnou kapacitu ověřit za několik dní, až budou k dispozici další dodávky vakcín a očkovací místa doplní termíny. Lidé, kterým se dnes nepodařilo zarezervovat si volný termín, tak mohou učinit kdykoli později pomocí PIN kódu 2, který jim přišel na mobilní telefon. Některá očkovací centra prozatím ani první termíny nevypsala, v systému bylo jen 47 center.

V systému se dnes registrovalo 78 tisíc lidí starších 80 let, oznámil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Zatím třem tisícovkám z nich byl přidělen konkrétní termín očkování. Každý týden budou k dispozici řádově tisíce dalších termínu pro registrované. Česko dostane týdně 70 tisíc vakcín, zároveň ale ještě probíhá očkování zdravotníků a klientů domovů pro seniory. 

Uživatelé si stěžují na možnosti výběru očkovacího místa:

Opozice vládu kvůli potížím rezervačního systému kitizuje. „Systém nemá žádná pravidla, dochází k protekci. Není jasné kdo, kdy a kde má být očkován, nefunguje registrace, není kampaň na podporu očkování. Jedním slovem skandál,“ napsal předseda občanských demokratů Petr Fiala. Za stav je podle Fialy odpovědný premiér Andrej Babiš, protože sám sebe ustanovil koordinátorem očkování.

Za další ukázku systémového selhání očkovací strategie považuje dnešní dění šéf STAN Vít Rakušan. „Třeba v Kolíně nabízí systém seniorům rezervovaná místa v Pardubicích či Hradci Králové – pokud se jim vůbec povede nějaké získat,“ uvedl Rakušan.

Odpovědnost se tak přenáší na lokální úroveň, starostové a hejtmani to ovšem zvládnou, míní Rakušan. „Je už opravdu načase, aby skončila doba mikromanagementu a tuhle složitou logistickou akci začal řešit tým skutečných odborníků,“ kritizoval Babišovo řízení očkování. „Dopadlo to špatně,“ řekl ke startu registračního systému předseda KSČM Vojtěch Filip.

Operátoři se brání kritice

Operátoři se dozvěděli o požadavku státu na SMS ověření při registraci k očkování proti nemoci COVID-19 až po spuštění systému. Na Twitteru to uvedl Jiří Grund, výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí, jejímiž členy jsou operátoři O2, T-Mobile a Vodafone. O hromadném rozesílání SMS s PIN nás dopředu nikdo neinformoval, sdělil ředitel vnějších vztahů T-Mobile Petr Jonák. Premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům řekl, že neví, jestli s operátory někdo o SMS mluvil. Systém pro registraci lidí starších 80 let na očkování, který byl spuštěn dnes v 8:00, měl problémy. SMS s PIN kódy pro registraci lidem přicházely se zpožděním.

„Možná by příště pomohlo, kdyby operátorům stát o nápadu požadovat SMS ověření řekl dříve než hodinu po spuštění systému,“ sdělil na Twitteru Grund. „Jestli někdo mluvil s operátory, nebo nemluvil, na to já neumím odpovědět. Já tohle neřeším,“ řekl na tiskové konferenci Babiš. Uvedl, že sleduje hlavně dodávky vakcín a stav očkování. Premiér také řekl, že po spuštění registračního systému museli operátoři posílat množství SMS zpráv jako na Silvestra, ale systém podle něj funguje. V poslední den loňského roku operátoři zaznamenali téměř 26 milionů SMS zpráv.

Někteří přišli na nečekané komplikace:

Připomeňte si, jakými přípravky se má v Česku očkovat

Video placeholde
Vakcinace má být spolehlivou zbraní proti nemoci COVID-19. • František Kára

Podívejte se, pro koho nemusí být očkování vhodné