Registrace k očkování se otevírá pro veřejnost. Blatný chce zabránit předbíhání

Očkování proti koronaviru

Očkování proti koronaviru Zdroj: ČTK / Hájek Ondřej

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)
Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)
4
Fotogalerie

Celonárodní očkování proti nemoci COVID-19 se posunulo do další fáze. Vláda spustila registrační systém, ve kterém se mohou od pátku k očkování hlásit senioři nad 80 let, od pondělí pak i všichni zdravotníci. První z nich by mohli dostat vakcínu už příští týden, kdy však zároveň bude dobíhat očkování skupin s vyšší prioritou. Vzhledem ke zkušenostem z minulých dní chce vláda pomocí registračního systému zabránit tomu, aby se k vakcinaci dostali lidé, kteří nepatří mezi ohrožené skupiny.

Pro zdravotniky se registrační systém otevře později, aby jej programátoři přes víkend mohli propojit s databází zdravotníků. „Důvodem je to, aby se někdo nepokoušel podvádět. Předbíhání je neetické a nepřípustné,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Věk seniorů je snadno zkontrolovatelný podle rodného čísla, zatím ale není jasné, jak se budou ověřovat případné zdravotní potíže, které lidé při registraci nahlásí, což by jim mohlo přidělit vyšší prioritu.

Problematika předbíhání se objevila v souvislosti se Státním zdravotním ústavem, který očkoval i úředníky a jejich příbuzné, kteří nepřicházejí s nemocnými do kontaktu. Ředitel ústavu Pavel Březovský kvůli tomu ve čtvrtek rezignoval. „Bylo to naprosto nepřijatelné, takové excesy se nesmí opakovat. Absolutní prioritu mají zdravotníci a senioři v domovech důchodců,“ řekl premiér Andrej Babiš.

Problémem zůstává, že stát nemá k dispozici aktuální údaje o tom, kolik bylo očkovaných lidí – a tím i data o tom, kolik dávek vakcín je stále k dispozici. Poslední údaje hovořily o tom, že očkovaných je přes 70 tisíc, vakcinačních dávek se do země dostalo necelých dvě stě tisíc.

Očkovací centra měla povinnost všechny spotřebované dávky nahlásit do čtvrtečního večera. Blatný odhaduje, že na první seniory, kteří se v pátek registrují, se dostane příští čtvrtek. „Záleží na tom, jak budou naplněny očkovací kapacity,“ uvedl ministr. Stále se totiž očkují prioritnější zdravotníci pečující o covidové pacienty a senioři v domovech důchodců. Řada lidí také dostane druhou dávku, a to včetně premiéra Andreje Babiše. Příští týden by první dávku měl dostat prezident Miloš Zeman.

Očkovaní získají certifikát, díky kterému se vyhnou karanténě při kontaktu s pozitivní osobou či při návratu z rizikových zemí. Hovoří se také o tom, že budou moci bez omezení na sportovní zápasy či kulturní představení, zatímco ostatní budou muset předložit negativní test.

V Česku je zatím 31 očkovacích center, která dostávají vakcíny. V Brně již vzniklo velkokapacitní očkovací centrum, další mají následovat v Praze či v Ostravě. Až dojde na širokou veřejnost, zapojí se i praktičtí lékaři. Ti nicméně nastoupí na scénu až s příchodem vakcíny AstraZeneca, která nevyžaduje skladování při teplotách hluboko bod bodem mrazu.

Vládní očkovací strategie počítá s velkým zapojením hejtmanů a krajských koordinátorů, kteří v minulých dnech kritizovali přípravu rezervačního systému. Například podle předsedy Asociace krajů a jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) nebylo možné si předem vyzkoušet nápor, který může po spuštění přihlašování vzniknout. „Nám přece šlo hlavně o to, abychom viděli, jak bude systém reagovat, až se do něj budou denně hlásit desítky tisíc lidí z celé republiky. Jestli v tu chvíli dokáže databáze správně rozdělovat pro zájemce časové termíny i místa, kam se mají dostavit,“ dodal.

Očkování v číslech
  • 6 953 849 lidí má být v Česku očkováno do června 2022. V první fázi má být očkováno 838 tisíc lidí, mezi nimi zejména zdravotníci a část seniorů. Ve druhé fázi půjde o 3,7 milionu lidí, jde o seniory nad 65 let a chronicky nemocné. Od května dojde na zbytek populace.
  • 2 vakcínami se nyní očkuje v České republice. Jde o očkovací látku od společnosti Pfizer/Biontech a vakcínu Moderna. Třetí bude zřejmě britská AstraZeneca, která je nyní v procesu schvalování.
  • 14 krajských koordinátorů bude řídit průběh očkování
  • 31 očkovacích center v Česku dostává vakcíny proti nemoci COVID-19. Očkovacích míst vzniklo 164.
  • 1 velkokapacitní očkovací centrum funguje v Brně. Brzy by se mělo zprovoznit i centrum v Praze v Letňanech, v polovině února by mohlo být otevřeno velkokapacitní očkovací centrum v Ostravě.
  • 5 lidí je třeba pro vytvoření dvou očkovacích týmů v očkovacím centru. Jsou složeny z jednoho lékaře, dvou sester a dvou administrativních pracovníků.
  • 196 650 dávek vakcín se již dostalo do země.
  • 70 680 lidí je už podle oficiálního údaje očkováno. Ve skutečnosti to bude více, očkovací místa ještě zdaleka nevykázala všechny očkované do centrální databáze ISIN.