Vláda rozhodla o uvolnění opatření. Od čtvrtka otevřou obchody i restaurace

Prodejna, ilustrační foto.

Prodejna, ilustrační foto. Zdroj: Profimedia.cz

Prodejna pod náporem zákazníků.
Prodejna pod náporem zákazníků.
Obchod, ilustrační foto.
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).
5
Fotogalerie

Česko se po téměř dvou měsících částečně vrátí do běžného života. Vláda v neděli rozhodla, že veškerá omezující protiepidemická opatření přejdou od čtvrtka do nižšího třetího stupně. S omezeními se tak budou moci otevřít obchody, služby i restaurace.

„Dneškem bylo splněno sedm dní, kdy zůstal index protiepidemického systému PES pod šedesáti body,“ řekl v neděli ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), podle kterého je tedy možné přesunout opatření ze čtvrtého na třetí stupeň. Je podle něj nepravděpodobné, že by do konce roku došlo k dalšímu rozvolnění a BLatný proto hodlá požádat sněmovnu o další prodloužení nouzového stavu, který nyní platí do 12. prosince.

Vláda původně počítala s tím, že se bude rozvolňovat už od pondělí, nakonec se jednomyslně shodla na čtvrtku. „Ještě do pátku byla většina krajů v situaci, která nebyla epidemiologicky optimální. Nicméně se domníváme, že v příštích dnech dojde k výraznému zlepšení situace,“ řekl Blatný. „Rozhodnutí posunout termín na čtvrtek byl kompromis. Dává podnikatelům jistotu a možnost se na to připravit,“ doplnil ho ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Šéf koaličních sociálních demokratů Jan Hamáček chtěl původně rozvolnit až v pondělí 7. prosince. Ke změně názoru ho přesvědčil argument, že lidé by měli před Vánoci málo času na nákupy, a mohly by se tvořit fronty. „Toto je rozumný kompromis, který umožní absolvovat ještě jeden nákupní víkend před Vánocemi. Věřím, že lidé své nákupy nějak rozfázují, rozvrhnou, a že budou dodržovat všechna opatření,“ dodal Hamáček.

Nedělní rozhodnutí vlády tak znamená například znovuotevření restaurací, hotelů, všech obchodů i provozoven služeb, byť za přísných podmínek. Obchody budou moci opět otevřít i v neděli. Ruší se zákaz nočního vycházení a venku by se mohlo scházet až padesát lidí místo současných šesti, skončit má i zákaz pití alkoholu na veřejnosti. Uvolnění se částečně dotknou i sportu a kultury. Naopak povinnost nosit roušky zůstává. Opatření budou dál platná pro celou zemi.

Povolené budou i vánoční trhy, byť jejich konání vláda nadále nedoporučuje. Podle Blatného je na jednotlivých městech, zda trhy uspořádají. Stánky budou muset být postavené čtyři metry od sebe a nebude možná konzumace potravin a nápojů na místě. Vláda nijak neomezuje oslavy Mikuláše, které připadají na příští sobotu. „Speciální mikulášská vyhláška není,“ řekl Blatný, podle kterého platí povinnost nošení roušek a rozestupů. „Mikuláši i čerti budou muset dodržovat stejná opatření jako pozemské bytosti,“ dodal ministr.

Čtvrteční rozvolnění se nemá ještě týkat škol. Ministerstvo školství uvedlo, že školy do třetího stupně opatření přejdou až v pondělí 7. prosince. Do škol se vrátí celé střední školy a první ročníky vysokých škol.

Na první uvolnění s napětím čekali v posledních dnech restauratéři i obchodníci. „Z pohledu obchodu je zásadní, že došlo ke zmírnění opatření ještě před druhým adventním víkendem. Předvánoční čas je pro tržby klíčovým obdobím roku,“ řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Uvolnění kvitují i hoteliéři a podnikatelé v gastronomii.

Uvolnění opatření vítají některé opoziční strany. „Jsem rád, že se posouváme a vracíme se k normálnímu životu,“ řekl šéf občanských demokratů Petr Fiala. „Snad čtvrtkem skončí diskriminace drobných prodejců, malých prodejen,“ dodal.

Podobně mluví i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Pokud mám z něčeho radost, tak je to skutečnost, že od čtvrtka budou mít malí obchodníci konečně stejné postavení jako velcí podnikatelé a nebude hrát roli mocná lobby,“ uvedla.

„Lidé potřebují pracovat a mít obživu, je na místě postupně rozvolňovat. Ale zodpovědná vláda také představí opatření, jak se již třetí vlna nebude opakovat a to musí jít ruku v ruce, jinak si všichni koledujeme o další velký problém a to nikdo nechceme," upozornil předseda lidovců Marian Jurečka.

Rozvolňování v praxi:

  • Stravovací zařízení se budou moci znovu otevřít ve čtvrtek. V provozu budou moci být od 06:00 do 22:00. U stolu budou moci být maximálně čtyři lidé. Restaurace budou smět naplnit kapacitu na 50 procent.
  • Všechny obchody se budou moci otevřít ve čtvrtek. Platit bude pravidlo 15 metrů čtverečních na zákazníka, zkoušené oděvy a obuv nebudou muset být v izolaci.
  • Všechny obchody budou moci otevřít také v nákupních centrech. Zavřené však zůstanou dětské koutky i food courty. Jídlo bude možné nadále prodávat přes okénko, konzumace na místě nebude možná.
  • Všechny služby budou moci obnovit provoz ve čtvrtek. Personál bude muset používat roušku či respirátor. Již není potřeba mít ochranný štít.
  • Ruší se zákaz volného pohybu osob a nočního vycházení.
  • Ruší se zákaz konzumace alkoholických nápojů na veřejnosti.
  • Ruší se zákaz nedělního prodeje.
  • Hromadné akce se mohou konat v počtu deseti lidí ve vnitřních prostorech, venku může být 50 lidí. Svatby a pohřby se mohou konat v počtu 30 lidí. Počty lidí na bohoslužbách se budou řídit kapacitou kostela. 
  • Poskytování ubytovacích služeb je bez omezení.
  • Muzea mohou otevřít své kapacity ze čtvrtiny a na památky mohou skupiny do deseti lidí. Pro divadla a kina stále platí zákaz diváků. Pro knihovny platí jedna osoba na 15 metrů čtverečních.
  • Bude uvolněno amatérské sportování. Ve fitness centrech budou moci probíhat lekce za účasti devíti klientů a instruktora. Profesionální soutěže budou bez zvláštního režimu, ale i diváků. Amatéři musí sportovat s rouškami, profesionálové nemusí, pokud jsou pravidelně testováni.