Vláda s povinnými respirátory počká. Chce nejdřív znát zkušenosti z Německa a Rakouska

Ministr zdravotnictví Jan Blatný doporučuje lidem nošení respirátorů v místech s větší koncentrací lidí

Ministr zdravotnictví Jan Blatný doporučuje lidem nošení respirátorů v místech s větší koncentrací lidí Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Sám Blatný respirátor často nosí, například na tiskových konferencích po jednání vlády se ale objevuje i v roušce
2
Fotogalerie

Vláda čeká, jak si se zavedením povinných respirátorů třídy FFP2 v hromadné dopravě a obchodech poradí Německo a Rakousko. Chce, aby případné stejné opatření v Česku neznamenalo pro občany finanční zátěž, řekl po zasedání kabinetu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Zdůraznil, že není třeba vykupovat ochranné pomůcky. Současně doporučil respirátory používat těm, kteří mohou. Vláda podle ministra diskutuje i o možnosti zajistit prodej respirátorů za přiměřené ceny tak, aby si je všichni mohli dovolit.

„Zjišťujeme, v jakém stavu připravenosti (Německo a Rakousko) jsou, aby to bylo pro občany uchopitelné, aby to neznamenalo nějakou zátěž,“ uvedl ministr. Respirátory mohou podle něj výrazně zamezit šíření koronaviru v místech, kde se hromadí lidé, například v hromadné dopravě. Osobně ministr vyzval, aby ti, kteří mohou, používali respirátory v rizikových místech už nyní. „Šály a roušky ze záclonoviny opravdu nefungují,“ uvedl.

Poptávka po respirátorech třídy FFP2 s nanovlákennou membránou byla ve středu, kdy se objevily první zmínky o možném zavedení povinnosti, rekordní. Překonána byla i dosud nejvyšší denní poptávka z poloviny září loňského roku. Podle srovnávače cen Heureka.cz lze na internetu koupit jeden respirátor FFP2 za zhruba deset korun.

Ve státních rezervách je podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) asi 16 milionů respirátorů. Ministerstvo průmyslu a obchodu od středy analyzuje výrobní kapacity v Česku pro případ, že by se zvažovalo jejich nařízení.

Rakousko a Německo zavádí povinné chirurgické roušky nebo respirátory třídy FFP2 v obchodech a v prostředcích hromadné dopravy kvůli obavě z nových mutací koronaviru, především z takzvané britské varianty. Podrobná pravidla, například povinnost pro děti či kdo zaplatí respirátory zaměstnancům obchodů, zatím formulují. Podle Blatného je nutné harmonizovat opatření v rámci Evropské unie.