Vláda váhá s uvolňováním zákazů pro obchody a restaurace, situace v některých krajích je špatná

Odběrové místo Žluté lázně

Odběrové místo Žluté lázně Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Uzavřená hospoda díky vládnímu nažízení
Uzavřená hospoda díky vládnímu nažízení
Nošení roušek je povinné
4
Fotogalerie

Plánované zmírnění zákazů a omezení kvůli koronaviru, které se čekalo od pondělí, vláda pravděpodobně odloží. Definitivní rozhodnutí, zda se otevřenou například obchody, služby nebo restaurace, má kabinet učinit v neděli. Zda režim zmírní ze čtvrtého na třetí stupeň systému PES, není jisté. Záležet bude na epidemické situaci v nákazou nejvíce zasažených krajích.

„Situace stále není dobrá. Čísla sice klesla, ale není to tak, jak jsme si představovali. Je důležité rozvolňovat s rozmyslem,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Problém je hlavně v tom, že takzvané reprodukční číslo koronaviru celorepublikově stouplo na hodnotu 0,96. Pokud by překročilo jedničku, zvýšilo by se skóre protiepidemického systému PES o pět bodů. To by při zachování bodových hodnot u dalších kritérií znamenalo opětovný návrat ze třetího do čtvrtého stupně. Rozvolňování by tak nemuselo mít dlouhé trvání.

Na zhoršení situce se podepsaly velké regionální rozdíly, které jsou podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška alarmující. „V systému PES jsou skóre od 47 do 77 bodu, a to je velice špatné,“ uvedl Dušek. „Stav rozhodně není v tuto chvíli úplně uspokojivý, brzdění dál probíhá, ale relativně se zastavilo, a zejména v některých regionech situace osciluje na hraně potenciálního rizika,“ shrnul současný epidemický vývoj ředitel ÚZIS. Za problematické označil Vysočinu, Pardubicko, Královéhradecko a Karlovarsko.

Například v kraji Vysočina přičítají hygienici vyšší čísla důslednému trasování. „Máme záchyt až čtyřicet procent, lidé jsou k testování vybíráni a odesíláni pořád důsledně,“ upřesnil Jiří Kos z jihlavské krajské hygienické stanice.

Na rozdílnou situaci v regionech upozornila také hlavní hygienička Jarmila Rážová. "Zhruba šest až sedm krajů je z hlediska systému PES spíše na úrovni pátého stupně, a pokud se nebudou počty lidí pozitivních na covid-19 vyvíjet lépe, nedoporučím ministrovi zdravotnictví další rozvolňování," uvedla Rážová.

V pondělí podle dat rezortu zdravotnictví přibylo více než 4300 nových případů koronaviru, v úterý přes 5800 a ve středu přes 4900.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) řekl, že metodika pro rozvolňování je jasná a nebude se nijak upravovat. Nadále tedy platí podmínka, že teprve po sedmi dnech, kdy hodnoty odpovídají stupni tři, může být vládě zmírnění opatření platných právě pro stupeň tři navrženo. „Přísnost zákazů a omezení se sníží až ve chvíli, kdy to systém PES dovolí," potvrdil Blatný.

Na skutečnost, že situace s COVID-19 není dobrá, upozornil už ve středu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který řídí Ústřední krizový štáb. „Bude záležet na vývoji v dalších dnech, skóre v systému PES neklesá moc rychle,“ řekl.

I Hamáček varoval, že v některých krajích dochází k navýšení skóre. Přestože to podle něj může být výsledek rozšíření nemoci v jednom místě a bude záležet na tom, zda se koronavirus případně rozšíří.

Protiepidemický systém PES navrhlo ministerstvo zdravotnictví. „My jsme ho jako vláda vzali na vědomí. Je dobré, že je situace konečně předvídatelná,“ míní premiér Babiš. Původně bylo nejvíce nakažených lidí v Praze. „Dneska je na tom hlavní město relativně dobře. Problém je ale na venkově," podotkl.