Zakladatel BioNTechu se po schválení vakcíny dostal mezi 500 nejbohatších lidí světa

Lékař a vědec Ugur Sahin, který stojí za společností BioNTech, se díky vývoji vakcíny proti covidu dostal mezi 500 nejbohatších lidí na světě.

Lékař a vědec Ugur Sahin, který stojí za společností BioNTech, se díky vývoji vakcíny proti covidu dostal mezi 500 nejbohatších lidí na světě. Zdroj: Reuters

Blížící se očkování proti koronaviru přináší kromě nadějí na brzké vyřešení krize také šanci na velké bohatství. Tedy některým. Potvrzuje to nedávná proměna žebříčku 500 nejbohatších lidí světa, jak jej sleduje agentura Bloomberg. Koncem týdne se v něm poprvé objevil i spoluzakladatel německé společnosti BioNTech Ugur Sahin. Stalo se tak poté, kdy Velká Británie povolila použití vakcíny, kterou BioNTech vyvinul spolu s americkou firmu Pfizer, a burzovní investoři následně vytlačili akcie německé společnosti na historický rekord.

BioNTech svou hodnotu za poslední rok zhodnotil už o více než 250 procent. Nyní se jeden cenný papír firmy obchoduje za zhruba 118 dolarů, což znamená, že jen tento týden akcie posílily o zhruba deset procent.  

Růst cen akcií dělá ze Sahina 493. nejbohatšího člověka planety s čistým jměním kolem 5,1 miliardy dolarů, píše agentura Bloomberg. V přepočtu na koruny Sahin disponuje majetkem o hodnotě zhruba 111 miliard.

Velká Británie je první zemí na Západě, která povolila nasazení vakcíny proti koronaviru. Na schválení americkým a unijním úřadem však vakcína s 95procentní účinností stále čeká.

Německá firma se dříve zaměřovala na boj proti rakovině. V lednu se ale Sahin se svou ženou a zároveň spolupracovnicí Özlem Türeciovou rozhodli přesunout pozornost právě na nový typ viru SARS-CoV-2. Jejich výsledek je potvrzením funkčnosti nového typu léku, jehož vývojem se zabývají celou svou kariéru. „Může to otevřít farmaceutický trh pro zcela nové typy molekul,“ řekl k tomu Sahin. 

V Turecku narozený Sahin, který nyní drží 18 procent v BioNTechu, se připojil k bratřím Strüngmannovým, kteří se už do žebříčku nejbohatších lidí dostali dříve. Oba kontrolují v souhrnu polovinu akcií BionNTechu a jejich společné bohatství je odhadováno na 24 miliard dolarů. 

Ostře sledovaný závod o první „západní“ vakcínu ale pomohl s růstem akcií i konkurenci. Hodnota společnost Moderna, která už rovněž dokončila testování, tento rok vzrostla o více než 700 procent. Původní investoři společnosti se díky tomu stali dolarovými miliardáři. Patří mezi ně například Bob Langer, profesor z Massachusettského technologického institutu, dále Tim Springer, profesor z Harvardu, nebo také samotný šéf společnosti Moderna Stephane Bancel.