ANALÝZA: Českým milionářům uteklo vzkříšení bitcoinu. Brzy mohou ostrouhat ještě víc

Skeptičtí vůči virtuálním měnám nejsou jen domácí dolaroví milionáři, ale i část miliardářů.

Skeptičtí vůči virtuálním měnám nejsou jen domácí dolaroví milionáři, ale i část miliardářů. Zdroj: veronika kolářová, E15

Dominantní kryptoměna posílila od svých podzimních minim o téměř sto procent. Její držitelé i tuzemský kryptobyznys věří, že to je teprve začátek dalšího brutálního růstového cyklu, který nadělá z řady investorů do bitcoinu nové milionáře. Češi a Slováci, kteří se mezi nejbohatší vrstvy řadí už teď, si ale nynější zhodnocení bitcoinu a krypta nechali utéct. Někteří se kvůli tomu stali terčem posměchu na sociálních sítích.

„Téměř nikdo z majetných nevyužil kolapsu kryptoměn k jejich levnému nákupu a jen malé procento takový krok zvažuje,“ píše se v nedávno zveřejněném průzkumu J&T Wealth Report uskutečněném mezi českými a slovenskými dolarovými milionáři. Ti čekají nejnižší zhodnocení či pokles výnosů v následujícím období shodně zejména u kryptoměn. To je v naprostém kontrastu s očekáváními, která si v hlavě nosí odborníci na bitcoin a krypto.

Skeptičtí vůči virtuálním měnám nejsou jen domácí dolaroví milionáři, ale i část miliardářů. Přestože spoluzakladatel Pale Fire Capital Jan Barta v reakci na krachy západních bank a růst bitcoinu uznal, že za dané situace „má krypto konečně nějaký fundament“. Miliardář podle svého vyjádření bitcoin či jinou kryptoměnu nekoupil a ani to v plánu nemá. Podobně skeptický je také zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič. Od jeho posledního vůči bitcoinu kritického tweetu kurz kryptoměny posílil o zhruba 40 procent, čehož někteří zprostředkovatelé nákupů kryptoměny využili k aprílovému žertu na Lukačovičův účet.

Posměváčci jsou přesvědčeni, že během příštích dvou let by se mohli z posilování bitcoinu a spol. radovat ještě bujařeji. Důvodem je blížící se takzvaný halving (půlení) bitcoinu. Ke snížení počtu denně vygenerovaných bitcoinů na polovinu dojde už za rok. Kryptoinvestoři pojímají halving jako obdobu zpřísňování monetární politiky a jsou přesvědčeni, že citelné snížení dostupné nabídky bitcoinů povede k jejich zdražení. Ostatně v minulých třech případech se tomu tak stalo. Na nastartování býčího trhu se připravují i některé významné české firmy s globálním přesahem.

„Naše projekce počítá s cenovým vrcholem v roce 2025 s tím, že býčí trh začne někdy kolem halvingu v roce 2024. Ano, jsou to jenom projekce. S jistotou nikdo neví, že se tak věci vyvinou. Určitě bych nechtěl vypadat jako kazatel, který hlásá, že se něco stoprocentně stane,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro E15 Matěj Žák, šéf českého výrobce kryptoměnových peněženek Trezor.

Datum halvinguSnížení odměny za nalezený blok
28. listopadu 201250 BTC → 25 BTC
9. července 201625 BTC → 12.5 BTC
11. května 202012.5 BTC → 6.25 BTC
Kolem května 20246.25 BTC → 3.125 BTC

Ve světě investic platí, že minulé zisky nejsou zárukou těch budoucích. S halvingem a výhledem pro bitcoin a krypto se pojí navíc další nejistoty. Aktuálně jsou to například obavy z tvrdého přístupu regulátorů, které aktivizoval mimo jiné kolaps kryptoburzy FTX, respektive kriminální okolnosti jejího fungování.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!