Bitcoin je pojistka proti snaze vlád omezit lidská práva, míní stratég Human Rights Foundation

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Singularity Summit Czech
SingularityU Czech Summit
Expertka Singularity University na umělou inteligenci Anita Schjøll Brede
SingularityU Czech Summit
SingularityU Czech Summit
7
Fotogalerie

Během několika let svět plně přejde na bezhotovostní platby. To dá nedemokratickým vládám po celém světě nový represivní nástroj, kterým budou moci omezovat, co si lidé nepohodlní režimu mohou koupit. Na pražské konferenci SingularityU Czech Summit to uvedl hlavní stratég lidskoprávní organizace Human Rights Foundation Alex Gladstein. Lidem v takové situaci údajně mohou pomoci nikým nekontrolované kryptoměny, které jim umožní vybudovat paralelní, na státu nezávislou ekonomiku. Deník E15 je mediálním partnerem konference.

Bezhotovostní svět bude brzy realitou. „Za 10 až 15 let bude hotovost mrtvá. To znamená, že každá platba nás bude hned na několika místech vystavovat riziku sledování,“ varuje Gladstein. „Pokud posílám peníze do jiné země obvyklou cestou, mezi mnou a příjemcem stojí dvě banky a ještě mezinárodní zprostředkovatel,“ dodává s tím, že to dává nedemokratickým státům hned několik příležitostí, jak platbu zastavit.

Tato vize se podle něj již pomalu stává realitou například v Číně. Aby obyvatelé mohli využívat některé služby státu, musí využívat státní aplikaci, která své uživatele sleduje a na mnoha úrovních hodnotí jejich chování, jejich sociální vazby i finanční situaci. Výsledné sociální skóre určuje, jaké možnosti vám vláda dá. „Se špatným skóre si nekoupíte letenky do zahraničí, vaše děti se nedostanou na univerzitu,“ popsal Gladstein.

Gladstein se přitom odvolává na českého filosofa a jednoho z iniciátorů Charty 77 Václava Bendu, který vytvořil koncept paralelní polis, podle které si mají lidé nefunkční a zkorumpovaný státní systém nahrazovat vlastními, nezkaženými společenskými strukturami.

„Pro miliardy lidí žijící v nedemokratických zemí je bitcoin prostředkem, jak obejít vládu, jak například podnikat, aniž by jim v tom vláda mohla zabránit,“ uvedl s tím, že bitcoin takto v praxi používají lidé v Číně, Rusku nebo Bělorusku. „Pokud vám pošlu peníze prostřednictvím bitcoinové sítě, nikdo tu platbu nemůže zastavit, není zde žádný prostředník. Tato paralelní ekonomika je pojistkou proti snaze omezit lidská práva,“ dodal Gladstein.

Čína navíc svůj státní sledovací systém podle stratéga Human Rights Foundation začíná vyvážet. Například čínská společnost ZTE nyní buduje celonárodní sledovací síť ve Venezuele.