Změna je na spadnutí. Lidé přestávají věřit svým byznys modelům, v práci je šťastná jen půlka

SingularityU Czech Summit

SingularityU Czech Summit Zdroj: Tereza Zavadilová

Expertka Singularity University na umělou inteligenci Anita Schjøll Brede
SingularityU Czech Summit
konference SingularityU Czech Summit
SingularityU Czech Summit
Usingularity
7
Fotogalerie

Korporace ani vlády nejsou připravené na změny, které přinášejí technologie a nové obchodní modely. Uvedl to Amin Toufani na úvod druhého ročníku akce SingularityU Czech Summit, kde své myšlenky představují světoví technologičtí vizionáři. Nepřipravenost na budoucí změny se týká i českých penzí, uvedl Toufani, který působí na kalifornské Singularity University. Mediálním partnerem akce je deník E15.

„Víte že, 92 procent lidí si myslí, že jejich současný byznys model do budoucna nepřežije?” řekl Toufani publiku, v němž sedí šéfové a majitelé mnoha českých firem. V exponenciálně rostoucí ekonomice se podle Toufaniho může stát, že „není čas pro manažery, nikdo nespolupracuje, ale vše se koordinuje”.

Podle Toufanim citovaného anonymního průzkumu 76 procent lidí odpovědělo, že radši pracují samostatně, bez spolupráce s ostatními. „Oficiálně jsou to ale samozřejmě týmoví hráči,” dodává Toufani s tím, že polovina lidí v práci dnes není šťastná.

Všechny produkty či služby už lidé podle Toufaniho nechtějí mít a držet jako svůj majetek, ale chtějí se o něj dělit, sdílet. Jak se význam vlastnictví a výrobní náklady budou snižovat, zvyšovat se bude decentralizace a virtualizace. Zásadním tahounem, který bude mít hodnotu, jsou okamžité zážitky, vše bude propojeno.

Exonomika bude podle Toufaniho postavená na multiplikaci technologií, kde je na začátku obsah, pak produkt a služby, jež ovládnou platformy, kolem nichž se vytvoří ekosystém a celé to zastřeší jakýsi operační systém. „Zatím jedinou společností, která to dokázala vystavět, je čínský WeChat,” uvedl Toufani.

„Státy a penzijní systémy nejsou připraveny na rozmach takzvané nanoekonomiky. Stále počítají zejména s tím, že je člověk celý život zaměstnán na plný úvazek,“ řekl držitel titulu MBA ze Stanfordské univerzity Toufani.

„Nanobyznys“ však má potenciál proniknout i do oblastí každodenního života. Podle Toufaniho už nyní technologie umožňují „zaplatit“ si uvolnění pruhu při jízdě na dálnici. Technologie kryptoměn a internetu věcí by totiž teoreticky dovolila řidičům inkasovat peníze od ostatních šoférů za to, když se jim vyklidí z cesty. V tomto příkladu se tak spojují inovace z oblasti autoprůmyslu a financí.

Fungování osobní přepravy však může proměnit i realitní trh. „Co se stane s cenami bytů, až budou jezdit autonomní auta přes aplikaci typu Uber?“ položil Toufani řečnickou otázku. Technologie by tak mohly zatraktivnit bydlení v dosud opomíjených oblastech podobně, jako tak učinil vynález výtahu v případě apartmánů v horních patrech bytových domů.  

Za myšlenkou uspořádání SingularityU Czech Summit stojí významní místní byznysmeni. Konkrétně zakladatel investiční skupiny BHM Group Tomáš Krsek, bývalý spolumajitel Penty Martin Kúšik, spolumajitel Wood & Company Jan Sýkora a advokát Radek Pokorný

Česká republika dosud představuje jedinou zemi střední a východní Evropy, kde se futuristická konference koná.