Bitcoin se po čtvrt roce vyšplhal nad 50 tisíc dolarů, brzy by ale jeho růst mohl podkopat Fed

Držitelé bitcoinu by se ale nyní měli zaměřit na sledování kroků Fedu.

Držitelé bitcoinu by se ale nyní měli zaměřit na sledování kroků Fedu. Zdroj: profimedia

Cena nejrozšířenější kryptoměny bitcoin se v pondělí ráno dostala nad psychologickou hranici 50 tisíc dolarů za virtuální minci. Návrat do této cenové sféry mu trval přes tři měsíce. Ve světě virtuálních měn ale poslední dny ještě rychleji roste cardano. Za posledních 24 hodin si kryptoměna připsala téměř 10 procent a její cena přepisuje dosavadní maxima. 

„Není to poprvé, kdy se bitcoin dostal nad tento mezník. Cenovka 50 tisíc dolarů nicméně vypadá opodstatněně s ohledem na to, jaký celé odvětví kryptoměn v poslední době udělalo pokrok,“ uvedl pro server Coindesk Mati Greenspan, šéf společnosti Quantum Economics.

V pátek například přední světová kryptoburza Coinbase oznámila, že do své firemní rozvahy přidá kryptoměny v hodnotě 500 milionů dolarů. Navrch se zavázala investovat desetinu svých čtvrtletních zisků do rozšiřování svého portfolia virtuálních mincí. Coinbase rozhodně nechce vsadit jen na bitcoin, ale i na ether a další kryptoměny, které nebudou ke svému fungování využívat energeticky náročnou těžbu. Jde mimo jiné i o cardano.

Podle serveru CNBC podpořila cenu bitcoinu také dnešní zpráva, že americká platforma pro digitální převody peněz PayPal umožní svým klientům v Británii kupovat, prodávat a držet kryptoměny. O atraktivitě kryptoměn z pohledu velkých hráčů svědčí také to, že před několika dny největší světový správce aktiv BlackRock koupil podíly v hodnotě 383 milionů dolarů ve společnostech specializovaných na těžbu digitálních měn.

Část analytiků ale upozorňuje, že by nynější vytrvalý růst ceny bitcoinu a spol. mohl tento týden dostat značnou ránu. Pozornost finančních trhů bude tento týden zaměřena na každoroční setkání centrálních bankéřů na sympoziu v Jackson Hole.

To by mohlo naznačit, kdy a jakým způsobem Fed začne utahovat svou doposud mimořádně uvolněnou politiku spjatou s rozsáhlým programem nákupů aktiv.

„Něco takového by mělo na ceny kryptoměn negativní efekt. Podepsal by se na nich případný výprodej rizikových aktiv na tradičních trzích,“ uvedl Toby Chapple z firmy Zerocap.

Jen během srpna vzrostl kurz bitcoinu o 22 procent. Indikátor s názvem Crypto Fear & Greed Index, který kalkuluje i s náladou na sociálních sítích, se tento měsíc přehoupl do pásma extrémní chamtivosti. Řada držitelů digitálních měn očekává, že během podzimu, tradičně silné kryptoměnové sezony, vystřelí cena bitcoinu ještě znatelně výše nad dosavadní vrchol. Například šéf cashbackové společnosti Tipli a dlouhodobý zastánce největší digitální měny Michal Hardyn míní, že by bitcoin mohl stát až čtvrt milionu dolarů.

Na jaře se cena bitcoinu vyšplhala na rekordní maximum v blízkosti 65 tisíc dolarů. Následně však výrazně klesla a sestoupila až pod 30 tisíc dolarů. Za tímto poklesem stály z velké části obavy ohledně zásahů regulačních úřadů proti kryptoměnám, a to zejména v Číně.

Peking například podnikl kroky proti tamním těžařům kryptoměn a čínská centrální banka vyzvala finanční instituce, aby přestaly poskytovat služby související s kryptoměnami.

Podívejte se, co by mohl bitcoin podle svých největších zastánců udělat s cenami bytů:

Video placeholde
Bitcoin a jeho vliv na cenu nemovitostí • Videohub