Bitcoin sjel pod 60 tisíc dolarů. Experti odhadují, zda růst kryptoměn pro letošek skončil

Bitcoin se vzdálil od rekordních hodnot.

Bitcoin se vzdálil od rekordních hodnot. Zdroj: profimedia

Týden od prolomení cenového rekordu zažívá nejrozšířenější kryptoměna relativně výrazný propad. V mezidenním srovnání během středečního odpoledne odepisovala sedm procent a po deseti dnech sestoupila pod hranici šedesáti tisíc dolarů. Majitelé digitálních měn podle znalců citovaných agenturou Bloomberg prodávají část virtuálního jmění, aby vybrali zisky.

Podobně jako bitcoin ztrácely hodnotu i další přední virtuální měny – XRP, ether, SOL či ADA. Portál Coindesk na základě dat analytické společnosti Glassnode současné dění interpretuje jako ještě relativně umírněné vybírání zisků.

Intenzita výprodeje bitcoinu prý nenaznačuje konec růstového cyklu kryptoměn. Na konci předchozích býčích trhů se držitelé kryptomincí zbavovali své investice ještě mnohem vehementněji.

Podobný pohled zastává podle agentury Bloomberg také šéf londýnského platebního startupu Petr Kozyakov. „Cenová korekce se jeví přirozeně a nevyvolalo ji nic, co by připomínalo podkopání bitcoinových fundamentů,“ míní Kozyakov.

Chcete investovat do kryptoměn? Pozor na rizika. Ta hlavní představuje video:

Video placeholde
Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Trh virtuálních měn pomohly zchladit i finanční výsledky investiční platformy Robinhood za třetí čtvrtletí. Ty naznačily výrazný propad zájmu retailových investorů o nákup digitálních měn. Příjmy Robinhoodu z obchodování s kryptoměny se během jednoho kvartálu propadly z 233 milionů dolarů na pouhých 51 milionů.

Řada spekulantů navíc teď doplácí na přehnaný optimismus, kdy neváhali obchodovat takzvaně na páku (dluh). Došlo k masivní likvidaci těch pozic, které sázely na další růst bitcoinu a dalších virtuálních měn. Jde o největší takový masakr od 20. září, sestup trhu zlikvidoval pozice v hodnotě více než 700 milionů dolarů, uvádí Bloomberg.

O naladění trhu vypovídal mimo jiné takzvaný Fear & Greed Index, který bere v potaz například i vyznění kryptopříspěvků na sociálních sítích.

Index se poslední dny pohyboval v pásmu extrémní chamtivosti, vyhnala jej tam i očekávání spojená se spuštěním prvního amerického burzovně obchodovaného fondu (ETF) navázaného na cenu bitcoinu. K tomu došlo před týdnem. Investoři v této souvislosti vyjadřovali naději, že cena bitcoinu se bude nadále zvyšovat a že kryptoměna se dočká obecného přijetí. Vzápětí kurz kryptoměny o téměř dva tisíce dolarů překonal dubnové maximum, když se vyšvihl na necelých 67 tisíc dolarů.

V červnu se však propadl pod 30 tisíc dolarů v souvislosti s kritikou jeho energetické náročnosti a s čínským zásahem proti kryptoměnám. Posléze se ale začal zotavovat.

„Je to potvrzující moment,“ glosoval spuštění ETF Jesse Proudman, šéf a spoluzakladatel americké společnosti Makara, která poskytuje poradenství v oblasti kryptoměn. „Už to není otázka, zda tato třída aktiv bude nadále existovat. Myslím, že je to opravdu významný mezník v historii širší třídy digitálních aktiv,“ dodal.

Bitcoin není jediná známá kryptoměna, zubu času ale odolává nejvíce. Podívejte se, které virtuální měny se v historii protočily v pořadí TOP 10 podle tržní kapitalizace (animaci je třeba spustit ručně):