Bitcoinoví fanoušci se po letech dočkali vysněného ETF. Hrozí jim náraz na realitu

Bitcoinové ETF dostalo ve Spojených státech zelenou. Nelze ale vyloučit, že kurz kryptoměny v reakci na zprávu klesne.

Bitcoinové ETF dostalo ve Spojených státech zelenou. Nelze ale vyloučit, že kurz kryptoměny v reakci na zprávu klesne. Zdroj: profimedia

Kurz bitcoinu překročil šedesát tisíc dolarů a blíží se zdolání historického maxima, které se nachází jen o necelých pět tisíc dolarů výše. Investoři reagují mimo jiné na informace New York Times, že v úterý začne fungovat první americký burzovně obchodovaný fond (ETF) s názvem ProShares Bitcoin Strategy navázaný na cenu nejrozšířenější kryptoměny. Ten ale s poptávkou po digitální měně příliš zahýbat nemusí. S událostí souvisí řada otázek, na které nabízíme odpovědi ve shrnujícím článku.

Kolik bitcoinů bude fond nakupovat a spravovat?

ProShares Bitcoin Strategy ETF nebude držet virtuální mince, na bitcoin se naváže jen papírově. Investovat má do termínových kontraktů na cenu bitcoinu (futures).

Proč by investory měl ProShares ETF zajímat, když si mohou kryptoměnu sami koupit?

Ne každý se chce učit pracovat s bitcoinovou peněženkou nebo s uživatelským rozhraním kryptoměnových burz. ETF také znamená, že produkt prošel poměrně náročným schvalovacím procesem a je v souladu s regulací.

První žádosti o schválení bitcoinového ETF obdržela americká Komise pro kontrolu cenných papírů už před osmi lety. Burzovně obchodovaný fond může proto teoreticky přilákat jinak poměrně konzervativní investory, například velké penzijní fondy.

Připomeňte si rizika investic do kryptoměn:

Video placeholde
Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Proč tedy řada kryptospekulantů sází v souvislosti s ProShares ETF na další růst bitcoinu?

Spuštění burzovně obchodovaného fondu v první řadě znamená další legitimizaci bitcoinu. Oslabily by hlasy, které kryptoměnu označují za podvod, případně volají po jejím zákazu. Američtí regulátoři by sami sebe případnými tvrdými restrikcemi digitální měny znevěrohodnili, pakliže předtím bitcoinové ETF povolili.

Zároveň ale majitelé bitcoinu věří, že úterní vstup ProShares ETF na newyorskou burzu představuje předstupeň schválení „opravdového“ bitcoinového ETF, tedy takového, které investuje přímo do virtuálních mincí, nikoli do futures.

Na současnou vlnu zájmu o bitcoin ovšem mohou naskakovat i spekulanti, kteří se o povahu ProShares ETF začnou pořádně zajímat až v momentě jeho oficiálního schválení. Po zjištění, že fond investuje do bitcoinu jen papírově, nelze z jejich strany vyloučit zklamání a prodej kryptoměny.

Jakými jinými způsoby kromě ETF lze vsadit na vývoj bitcoinu, aniž by člověk musel kryptoměnu reálně nakupovat?

Lze například pořídit podíl ve fondu newyorské společnosti Grayscale. Její Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) investuje do bitcoinových derivátů. Investici do GBTC nabízí například J&T Banka prostřednictvím svého fondu Opportunity. Na bitcoin lze vsadit také prostřednictvím akcií společnosti MicroStrategy. Americká firma specializovaná na oblast byznysové analytiky drží na svých účtech přes 114 tisíc bitcoinů.

Jsou USA první zemí na světě, kde se má spustit bitcoinový ETF?

V Kanadě před několika dny zahájil provoz  Evolve Cryptocurrencies ETF. Spojené státy se nicméně pro trh kryptoměn stávají nejdůležitější zemí. Nejde jen o finanční možnosti Wall Street a o kupní sílu Američanů. Do USA se přesunul hlavní podíl výpočetní síly těžařů virtuální měny poté, co letos proti těmto aktivitám tvrdě zasáhla Čína.

Aktuální cena bitcoinu: