Bitcoiny zabavené kriminálníkům a podvodníkům dělají v procesech nečekané zvraty

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Kryptoměny se staly oblíbenou měnou podvodníků a kriminálních živlů působících na černém internetovém trhu. Případy, při kterých došlo k zabavení kryptoměny v rámci trestního řízení, se přitom dostávají do zajímavé situace. Dlužníci mají například zničehonic prostředky na splacení závazků. Pochopitelně díky rostoucí ceně bitcoinu.

Nejzářnějším příkladem je případ vytunelované japonské burzy Mt Gox, která zkrachovala krátce po první bitcoinové bublině před čtyřmi lety. Tehdy největší bitcoinová burza nečekaně zkrachovala. Věřitelé se od té doby snaží získat zpět peníze, které burze svěřili. Její šéf byl obviněn ze zpronevěry a podvodu, na Mt Gox byl uvalen konkurz a věřitelům by měly být vyplaceny částky, o které přišly.

Jenže za současné situace by to vedlo k paradoxní situaci – ačkoli se část kryptoměnového jmění nenávratně ztratila, zůstatek by nyní vystačil na vyplacení tehdejších vkladů věřitelů, splacení všech nutných poplatků a ještě by z obviněného šéfa udělalo miliardáře. Proto se nyní věřitelé paradoxně snaží tomuto závěru zabránit a Mt Gox oprostit od konkurzu. Poté by měli šanci získat své tehdejší investice alespoň částečně zhodnocené, upozrňuje Coindesk.

Jiný případ se týká amerického drogového dealera Aarona Shamoa, který prodával drogy na „dark webu“ za bitcoiny. Když si na něj policie došlápla, zadržela mu majetek včetně kryptoměny, která v té době měla hodnotu cca půl milionu dolarů. Nyní už má ale hodnotu 8,5 milionu dolarů.

Zabavený majetek je do vyřešení případu zmrazený, ale soud nyní překvapivě rozhodl, že bitcoin považuje za měnu a jako takovou ji v rámci svých pravomocí nechal převést na dolary. Pokud bude Aaron Shamo odsouzen, propadne tento majetek státu a obvykle bývá rozdělen do rozpočtů státních institucí, které se podílí na vyšetřování, upozorňuje AP.

Obviněný Aaron Shamo však stále tvrdí, že je nevinný a soud se ještě nějaký čas potáhne. Pokud by spor vyhrál (byť se to aktuálně jeví dost nepravděpodobné), získal by zpět zabavené prostředky. Jeho obhájce přitom převod bitcoinů zpochybňuje a je celkem jisté, že pokud by po vítězném soudu cena bitcoinu ještě vzrostla, domáhal by se ušlého zisku.

Více zpráv čtěte na portálu Živě.cz.