Bitcoin dal zapomenout na svůj pád. Připomeňte si grafy, kterými se řídili úspěšní investoři

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Bitcoin
Ilustrační foto
Těžba kryptoměny
Těžba kryptoměny
Mining - těžba bitcoinu a dalších kryptoměn
9
Fotogalerie

Kryptoměna bitcoin zažívá povedený návrat na investiční výsluní, její cena přesahuje deset tisíc dolarů. Kdo během loňského propadu kurzu až nad hladinu tří tisíc dolarů zůstal v klidu a přikupoval digitální mince, ten své jmění následně několikanásobně zhodnotil. Připomeňte si, kterými dlouhodobými trendy a grafy se část spekulantů při prosincovém zhroucení ceny bitcoinu „utěšovala" a jak si malují budoucnost kurzu kryptoměny dál.

Spekulanti se tehdy při odhadování dalšího vývoje odvolávali na dlouhodobé trendy a připomínali, že podobných propadů hodnoty o více než 80 procent už bitcoin zažil vícero. Grafy, ze kterých čerpali jistotu a hojně je sdíleli na sociálních sítích, najdete v článku. Část analytiků ale varuje, že může jít jen o projevy chiméry, která odporuje zavedeným investorským poučkám.

Zastánci kryptoměn hojně zmiňovanou paralelou byla bitcoinová bublina ze závěru roku 2013, kdy cena kryptoměny vzrostla během dvou měsíců desetinásobně a vyšplhala až nad hranici tisíce dolarů.

V lednu dalšího roku však přišel prudký propad, který pokračoval téměř zhruba rok a půl. Z ceny bitcoinu umazal rovněž přes 80 procent hodnoty. Další vývoj však ukázal, že trh se dokázal oklepat a propracovat se do další, ještě mohutnější bubliny.

Nyní, když se cena kryptoměn během letošního roku znásobila, používají někteří spekulanti stejné argumenty pro odhad cenového cíle bitcoinu. Peter Brandt například míní, že bitcoin aktuálně prožívá celkem čtvrtou fázi parabolického růstu, který se může zastavit až na hladině 100 tisíc dolarů za virtuální minci.

Zejména v nepříznivých časech je často sdíleným grafem i takzvaná křivka psychologie tržního cyklu. Část držitelů bitcoinu a dalších virtuálních měn s její pomocí argumentuje, že drastický propad ceny ve skutečnosti představuje očistný proces a nový růst není možný, dokud morálně nekapitulují všichni, kdo vyhlíželi snadný zisk - nehledě na to, že vysoká volatilita je to, co ve skutečnosti brzdí adopci kryptoměn coby prostředku plateb.

Dalším argumentem ve prospěch budoucnosti bitcoinu prý představují cykly spojené s takzvaným půlením. Každé čtyři roky totiž na polovinu klesá počet bitcoinů, které mohou těžaři každý den vydolovat, což snižuje nabídku „mincí“ na trhu.

Prudké nárůsty a propady kryptoměny jsou tak údajně s těmito cykly úzce provázané. V současnosti se denně vygeneruje 1800 bitcoinů, uvedené číslo má klesnout na polovinu v květnu 2020. Podle některých expertů, například Radomíra Eliáše, je ale právě tato očekávaná skutečnost do jisté míry příčinou aktuálního cenového vzestupu bitcoinu. Spekulanti prý "sázejí" na takzvané půlení již nyní.

Popsané křivky a teze, kterými se někteří zastánci kryptoměn zaštiťují, ovšem část zkušených investorů rozporuje. Varuje zejména před častým omylem vyvozovat předpoklady o budoucích výnosech na základě těch minulých.

Investor a analytik Alireza Seifi současně připomíná teorii efektivních trhů, podle které lze na uvedené informace a analýzy spoléhat tím méně, čím většímu počtu investorů jsou k dispozici. Prim poté hrají informace neveřejného charakteru, což činí cenu stále méně předvídatelnou.

Mimo jiné i z toho důvodu se obecně radí spekulantům na cenu tak rozkolísaného aktiva typu bitcoinu investovat jen tolik prostředků, kolik si mohou dovolit ztratit. O povaze tohoto aktiva mimo jiné vypovídají také slova investora a ekonoma Václava Dejčmara, která pronesl během loňské konference pod hlavičkou E15 Premium. Bitcoin přirovnal ke zlatu moderního věku. 

„Z osmdesáti procent se cena bitcoinu bude pohybovat ve stovkách tisíc dolarů, z dvaceti procent to bude kvůli sporům v komunitě pod tisícovkou dolarů,“ uvedl Dejčmar svou vlastní predikci.


Vše o kryptoměnách čtete zde >>>