Čína zakázala bankám a dalším institucím nabízet služby spojené s kryptoměnami

Kryptoměna Ether

Kryptoměna Ether Zdroj: Reuters

Čína zakázala finančním institucím a platebním společnostem poskytovat služby spojené s kryptoměnami. Peking dále investory varoval před spekulativním obchodováním s nimi.

Finanční instituce, jako jsou banky či internetové platební portály, nemohou napříště svým klientům nabízet například obchodování s kryptoměnami, jejich zúčtování a vypořádání. Uvedla to ve společném prohlášení tři sdružení z odvětví, konkrétně národní internetová finanční asociace, čínská bankovní asociace a čínská platební a clearingová asociace.

„V poslední době ceny kryptoměn závratně stouply a prudce se propadly. Oživilo spekulativní obchodování s nimi, což vážně ohrožuje bezpečnost majetku lidí a narušuje běžný ekonomický a finanční řád,“ stojí dále v prohlášení.

Čína už dříve zakázala kryptoburzy a primární nabídky virtuálních měn (ICO). Jedinci ale mohou kryptoměny držet.

Také indická centrální banka minulý týden neoficiálně vyzvala finanční instituce a další poskytovatele úvěrů, aby přerušili vazby s kryptoměnovými burzami a obchodníky. Indie nyní pracuje na zákonu, který kryptoměny v této asijské zemi zakáže a který umožní pokutovat každého, kdo bude s kryptoměnami obchodovat. Znamenalo by to zatím nejtvrdší takový zákrok ve světě.

V dubnu se rozhodla zakázat kryptoměny při platbách turecká centrální banka, protože je podle jejího názoru doprovází vysoké riziko.

Nejznámější kryptoměna bitcoin v pondělí výrazně oslabila a dostala se až k hranici 42 tisíc dolarů, nejníže za tři měsíce. Impulzem k propadu byla reakce šéfa automobilky Tesla Elona Muska, který na twitteru jednoznačně nevyvrátil spekulace, že se Tesla chystá prodat své zbývající bitcoiny, anebo že už je možná prodala.