Dva roky od startu kryptománie. Bitcoin je na tom funkčně lépe, než když stál 20 tisíc dolarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Těžba kryptoměn
Těžba kryptoměn
Těžba kryptoměny
Těžba kryptoměny
Těžba kryptoměny
14
Fotogalerie

Celková výpočetní síla počítačů, které zajišťují chod bitcoinové sítě, dosahuje rekordních hodnot. Kryptoměnový protokol tak dosud nikdy nebyl zabezpečen lépe.

Na podzim roku 2017 začala spekulativní mánie, která nakonec vyhnala cenu dominantní kryptoměny až na 20 tisíc dolarů (podle aktuálního kurzu 469 tisíc korun) za digitální minci. Kurz bitcoinu je nyní zhruba poloviční, to se ale nedá říci o úrovni zabezpečení jeho transakcí. O tu se momentálně „starají“ počítače se souhrnným výkonem (takzvaným hashrate) kolem sto bilionů hashů za sekundu, což je v porovnání se závěrem roku 2017 zhruba šestinásobná hodnota. Ta je z pohledu zabezpečení bitcoinu klíčovým ukazatelem.

Pokud by kdokoliv chtěl manipulovat s účetní knihou kryptoměny a přesměrovat platby, musel by vynaložit násobně větší výpočetní sílu než před dvěma lety, aby „přetlačil“ zbytek sítě. Její výkonnost přitom překonává i veřejně známé superpočítače.

Nárůst hashrate souvisí s obnoveným zájmem těžařů bitcoinu o dolování této kryptoměny, jejíž cena vzrostla od začátku roku zhruba trojnásobně. Těžba je z toho důvodu lukrativnější. Na nárůstu výkonnosti celé sítě se také projevuje postupná výměna těžebního hardwaru za novější a lepší. Zatímco ostatní virtuální měny lze těžit i na standardních grafických kartách, v případě bitcoinu se používají specializovaná zařízení, tzv. ASIC minery.

Podle portálu Cointelegraph již někteří spekulanti odhadují, jaký dopad bude mít vývoj v oblasti těžby kryptoměny na její cenu. Za podobným nárůstem hashrate v minulosti prý následovalo i výrazné zvýšení kurzu bitcoinu. Z toho, jak těžaři spekulují na růst bitcoinu, se může údajně stát sebenaplňující proroctví. Podle této logiky tak lze očekávat, že do roku 2021 bude jeden bitcoin stát 31 tisíc dolarů, píše Cointelegraph. Kritičtější hlasy však upozorňují, že vztah mezi cenou cenou a hashrate je přesně opačný. Tedy že těžaři cenový vývoj jen následují, ale výraznějším způsobem neurčují.

Aktuální vývoj v oblasti dolování bitcoinu současně prakticky znemožňuje těžbu kryptoměny v domácích podmínkách, upozorňuje například odborník na virtuální měny Radomír Eliáš. „Je jasné, že bez profesionálního přístupu a kalkulací propálíte peníze, za které jste mohli získat kryptoměnu podstatně levněji,“ napsal v investiční poradně E15 Premium, kde současně popsal, za jakých podmínek se mining vůbec může vyplatit.

Stinnou stránku těžby představuje podle kritiků také spotřeba elektrické energie na zajištění bitcoinových transakcí, která převyšuje roční spotřebu elektřiny v zemích jako Nigérie či Ekvádor. Podle studie analytické společnosti CoinShares ale zhruba 75 procent elektřiny spotřebované fungováním bitcoinu pochází z obnovitelných zdrojů energie.

Prohlédněte si fotogalerii: