Éra kryptoměnové skepse. Investoři už prohráli šest bilionů, lepší časy jsou v nedohlednu

Investoři do virtuálních mincí jen za několik málo dnů letošního roku zchudli o více než tři sta miliard dolarů.

Investoři do virtuálních mincí jen za několik málo dnů letošního roku zchudli o více než tři sta miliard dolarů. Zdroj: profimedia

Kryptoměnový svět má problém. Investoři do virtuálních mincí jen za několik málo dnů letošního roku zchudli o více než tři sta miliard dolarů, v přepočtu o zhruba šest a půl bilionu korun. Svět kryptoměn totiž získal mocného protivníka v podobě americké centrální banky Fed. Právě na počátku ledna bankéři upřesnili scénář konce éry „levných peněz“. Obrat měnové politiky nejvýznamnější centrální banky světa přitom hrozí tím, že pozice kryptoměn se ve světě investic dlouhodobě zhorší.

„Kryptoměnám se nejlépe daří v prostředí nulových úrokových sazeb a přísunu nových levných peněz. Pokud v takovém prostředí investoři nenacházejí výnos u bezpečných aktiv, například dluhopisů, obracejí se k aktivům s vyšším rizikem, od akcií až po kryptoměny,“ uvádí analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Část investorů tak už nyní sází na to, že „lesk“ mincí se částečně vytratí. „Na relativní bázi proto bude atraktivnost kryptoaktiv pravděpodobně spíše klesat, což u nich může vyvolat další výraznější odliv kapitálu s dalšími cenovými poklesy,“ dodává analytik Consequ Michal Stupavský.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

Lednový propad hodnoty kryptoměn, za který přibližně ve stejné proporci může pád stále dominantního bitcoinu i alternativních mincí, je přitom od listopadového vrcholu trhu už několikátým v řadě, byť jedním z nejsilnějších. Celkem tak investoři za uplynulé dva měsíce na mincích přišli o rovný bilion dolarů a trh je aktuálně nejslabší od konce loňského léta.

Propad trhu se přitom kryje s obdobím, kdy Fed tváří v tvář bující inflaci vysílá stále striktnější signály o zpřísnění své politiky. Právě během prvních lednových dnů vešel ve známost zápis z prosincového jednání Fedu, podle něhož mohou bankéři začít utahovat měnové šrouby už od března.

„Kromě cen v posledních měsících značně klesly i obchodované objemy. Politika Fedu je určitě důležitým důvodem, proč se investoři odklánějí od těch nejrizikovějších sázek, kam kryptoměny patří,“ říká analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Podle statistik portálu Coinmarketcap se tak například při jarní velké vlně zájmu o kryptoměny denně zobchodovaly kryptoměny i v objemu přes tři sta miliard dolarů. Během podzimní listopadové vlny denní objem obchodů nepřesáhl ani polovinu. Během ledna pak denní aktivita kryptoinvestorů klesla v průměru pod sto miliard dolarů. 

Podle ekonomů spustí politika Fedu mezi investory úvahy, které mohou být kvalitativně odlišné od prostých spekulací během posledních dvou let. „Přidaná hodnota kryptoměn je nízká a pro dlouhodobé investory je daleko lepší investice do akcií či do nemovitostí. Firmy jsou schopné generovat zisk pro akcionáře, i když bude Fed utahovat opasky. U kryptoměn taková schopnost není,“ zdůrazňuje analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. 

Hodnota kryptoměnového trhu dosahuje necelých 1,9 bilionu dolarů. Dosavadního historického vrcholu dosáhl trh na počátku loňského listopadu, kdy tržní kapitalizace všech mincí atakovala hodnotu tří bilionů.