Hodnota virtuální měny ripple náhle vzrostla, během týdne vyskočila o 110 procent

Ripple

Ripple Zdroj: profimedia

Druhá nejrozšířenější virtuální měna ripple zvýšila během 24 hodin svou hodnotu o téměř 75 procent.  Za poslední týden pak přidala přes 110 procent. Vyplývá to z údajů zaznamenaných během pátečního odpoledne. Důvod? Zájem o využívání technologie, na které ripple funguje, projevila další banka. Programátoři navíc ve spolupráci s finančníky připravují nové využití těchto digitálních mincí.

Virtuální měna ripple (XRP) zrychlila růst po středečním oznámení americké bankovní skupiny PNC, která chce technologii ripplu využívat k okamžitému proplácení faktur. PNC patří mezi desítku největších bank ve Spojených státech.

Zároveň projevila zájem o budoucí řešení s názvem xRapid, které by podle vyjádření jednoho z představitelů společnosti Ripple Sagara Sarghaie pro CNBC mohlo být spuštěno „zhruba v příštím měsíci“. xRapid má sloužit mezibankovnímu vypořádání a výrazně urychlit mezinárodní transakce včetně těch směřujících do rozvíjejících se zemí či směrem z nich.

„Na rozdíl od ostatních řešení společnosti Ripple je stejnojmenná virtuální měna nutnou součástí xRapidu,“ vysvětlil pro agenturu Bloomberg technologický ředitel poradenské společnosti Digital Asset Research Lucas Nuzzi.

Virtuální mince ripple se během pátečního odpoledne obchodovaly v kurzu kolem 0,70 dolaru, později však začaly ztrácet. I přes aktuální nárůst však jejich hodnota stále zůstává výrazně pod lednovým maximem ve výši 3,29 dolaru.

Ripple navíc nečelí jen výraznému poklesu v porovnání s obdobím na přelomu roku, ale také kritice části zastánců virtuálních měn.

Ti tvrdí, že ripple nelze řadit po bok projektů typu bitcoin, litecoin, monero či ethereum z toho důvodu, že ripple nedisponuje vlastním otevřeným a nezávisle spravovaným řetězcem transakcí a nejde o dostatečně decentralizovaný projekt. Většinu „mincí“ navíc kontroluje stejnojmenná firma.

Ta spoléhá na to, že zhodnocení ripplu zajistí právě těsná spolupráce s bankami, nikoliv snaha je nahradit a nabourat bankovní byznys.

Zájem o technologii ripplu již dříve projevily například American Express, Santander, ale i poradenská společnost Deloitte či služby specializované na posílání plateb do ciziny jako Western Union.