Jak dolovat kryptoměnu a neplýtvat elektřinou? Platforma NEM redefinuje těžbu virtuálních mincí

NEM

NEM Zdroj: Profimedia.cz

NEM je dva roky stará blockchainová platforma, jež se od ostatních liší zejména systémem těžby. Zatímco většina kryptoměn využívá princip proof-of-work, který přidání bloku do decentralizované účetní knihy podmiňuje provedením energeticky náročné výpočetní operace, tvůrci NEM jdou na celý problém jinak. K záznamu transakcí nevyužívají výkonný hardware "těžařů", ale de facto pouze elektronické peněženky významných držitelů kryptoměny na bázi NEM. Ta nese označení XEM.

NEM, celým názvem New Economy Movement, funguje na blockchainu Mijin, který testují i japonské bankovní instituce. Platforma a její kryptoměna XEM vznikla v roce 2015, Původně mělo dojít k odštěpení od kryptoměny NXT, touto kryptoměnou se ale NEM nakonec jen inspiroval a vytvořil svůj vlastní zdrojový kód.

XEM a kurz kryptoměny – cenu sledujte na grafu:

Vývoj kurzu kryptoměny je velmi podobný všem ostatním předním kryptoměnám – po velkém rozmachu, který začal v listopadu minulého roku, se kurz vrátil na předlistopadovou úroveň.

NEM a mining jen pro důležité

Jeden blok vzniká každou minutu, přičemž ne každý zájemce ho může vytěžit. Důvodem je, že zásadní roli hraje význam těžaře. Platí zde tedy pravidlo, že všichni jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější. Těžit může jen uživatel, který má v peněžence alespoň deset tisíc mincí XEM. Při celkovém množství devíti miliard XEM je tak maximální teoretický počet těžařů 900 tisíc.

Dalším omezením je, že se mince na peněženku sice zapisují ihned, ale pro těžbu se mince v peněžence potvrzují postupně. Pakliže uživatel na účet dostane například deset tisíc XEM, každý den se mu v rámci pravidel pro těžbu načte pouhých deset procent z nich. První den se tedy uzná tisíc tokenů (mincí) a zároveň se o tisíc tokenů sníží základ, z kterého se bude počítat deset procent druhý den. Následující den se tak připíše už jenom devět tisíc.

NEM: jak funguje jeho proof-of-importance?

Poté, co se uživatel zařadí mezi těžaře, je mu na principu proof-of-importance přiřazen koeficient důležitosti. Ten určí, kolik toho kdo může vytěžit. Význam těžaře je stanovený nejen na základě množství mincí v peněžence, ale také na množství uskutečněných transakcí. Vývojáři tím chtějí docílit, aby těžaři nevnímali kryptoměnu jen jako prostředek spekulace, ale také aby ji aktivně využívali.

Na rozdíl od ostatních kryptoměn přitom k těžbě není potřeba žádný enormní výpočetní výkon, protože odměny se přiřazují jen na základě zmíněné „důležitosti“. Oproti ostatním kryptoměnám tak má XEM výhodu téměř zanedbatelné spotřeby energie. K těžbě jako takové tak ani nedochází, a proto se u této kryptoměny někdy používá i pojem sklízení.

XEM - jak a kde koupit?

XEM patří k méně známým kryptoměnám a většina burz a směnáren ji proto nenabízí. Za bitcoiny je nabízí například směnárna Binance, za dolary HiTBTC, za japonské jeny směnárna Zaif nebo za jihokorejské wony UpBit. Z toho, s jakými měnami je digitální měna XEM nejčastěji obchodována, je zřejmé, že je oblíbena zejména v Asii. Po bitcoinu to jsou podle serveru Coingecko nejčastěji právě jeny a wony.

Jakou použít peněženku?

Kryptoměna nabízí svoji vlastní virtuální peněženku, která je funkční jak pro Android, tak iOS. Od konce minulého roku kryptoměnu podporuje i hardware peněženka Trezor.