Koruny nejsou peníze, míní bitcoinista, který odmítá držet běžnou měnu. Špatně se mu nežije

Nakupovat potraviny za BTC jde většinou jen oklikou přes zvláštní platební karty.

Nakupovat potraviny za BTC jde většinou jen oklikou přes zvláštní platební karty. Zdroj: Midjourney

V Česku už neexistuje banka, který by kryptosměnárnám a burzám chtěla vést bankovní účet. Některé finanční domy navíc klientům blokují transakce směřující na zahraniční kryptoburzy. I to je důvod, proč se část fanoušků bitcoinu a krypta snaží služby tradičních finančních institucí nepoužívat a co nejvíce spoléhat jen na virtuální měny. Mezi takové lidi patří i Benjamin de Waal, který žije v Německu a řídí vývojářský tým americké bitcoinové směnárny Swan Bitcoin. Pro E15.cz popisuje, do jaké míry je snaha spoléhat v každodenním životě jen na bitcoin utopická. 

„Přestat držet fiat (standardní nekrytou měnu – pozn. red.) jsem se rozhodl už zkraje roku 2017,“ vysvětluje de Waal, který příští týden vystoupí jako jeden z řečníků na konferenci BTC Prague.

„Praha není to nejlepší místo, kde lze utrácet bitcoin, ale rozhodně také není nejhorší. Nachází se v ní řada míst, kde mohu kryptoměnou platit napřímo,“ vysvětluje de Waal. Ten se ve světě bitcoinu pohyboval ještě před rokem 2017, kdy se rozhodl eliminovat ze svého života takzvaný fiat.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!