Krypto-graf týdne: Bitcoin jako platidlo? Transakcí s virtuální měnou nikdy nebylo víc

Ilustrační foto bitcoinové peněženky

Ilustrační foto bitcoinové peněženky Zdroj: Michaela Szkanderová

Bitcoinová peněženka (ilustrační foto)
Bitcoinová peněženka (ilustrační foto)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Bitcoin má za sebou další pozoruhodný rok. Přestože cena nadále výrazně zaostává za historickými maximy, v případě počtu uskutečněných transakcí je tomu naopak. Vyplývá to z dat analytické společnosti TradeBlock, která je zveřejnila tento týden.

Z grafu je patrné, že letošní květen co do počtu transakcí zastínil dokonce i prosinec roku 2017 – tedy období vrcholící kryptománie, kdy cena bitcoinu dosahovala dvaceti tisíc dolarů za jednu digitální minci.

Počet jednotlivých přesunů digitálních mincí dosáhl za měsíc květen téměř 12 milionů. To v meziročním srovnání představuje zhruba dvojnásobný nárůst. Poté nastal postupný propad na čísla kolem devíti milionů transakcí měsíčně.

Bitcoinová síť letos zaznamenala i rekord v tom, jak velké jmění dokázala během jediného dne převést. V závěru července uskutečnili držitelé bitcoinu transakce, které odpovídaly v přepočtu více než čtyřem miliardám dolarů (91,3 miliardy korun).

Samostatné téma ovšem představuje otázka, jak velké procento z množství transakcí lze označit za platby za služby a zboží.

Marcus Swanepoel, šéf společnosti Luno zaměřené na správu kryptoaktiv, v srpnu pro CNBC uvedl, že pouze zhruba desetina držitelů bitcoinu se jej snaží využívat k placení. Ti ostatní jej údajně berou jako prostředek spekulace, který „jen“ přesouvají ze svých digitálních peněženek na kryptoměnové burzy a naopak.

Bez ohledu na svůj účel ale zůstává počet bitcoinových transakcí relativně malý například v porovnání s finanční službou PayPal. Ta v letošním třetím čtvrtletí zprostředkovala v průměru miliardu transakcí za měsíc.