Krypto-graf týdne: Hvězda nového trendu dál padá, z rekordní hodnoty klesla o 50 procent

ChainLink coby hvězda trendu DeFi padá.

ChainLink coby hvězda trendu DeFi padá. Zdroj: profimedia

Aktuální vývoj v oblasti kryptoměn opět poukazuje na mimořádnou dynamičnost oboru. Ještě minulý měsíc se platforma ChainLink vezla na vlně zájmu o decentralizované finance a její token Link vynikal v porovnání s dalšími rozšířenými digitálními měnami prudkým růstem. Pak ale začal významně padat.

Během prvních 20 srpnových dní se hodnota tokenu Link ztrojnásobila až na zhruba 20 dolarů. Pak ale bublina splaskla. Před tímto osudem varovala spekulanty například investiční společnost Zeus Capital. Aktuální pokles lze vyčíslit na 12 procent za týden.

Hodnotě platform ChainLinku nepomáhá ani aktuálně uzavřené partnerství s vydavatelem jedné z nejrozšířenějších platebních karet s podporou kryptoměn Crypto.com. Jeho aplikace by si přes ChainLink sbírala potřebná finanční data v podobě kurzů digitálních měn a podobně.

Kurz ChainLinku:

ChainLink prudce zvýšil svou cenu s rozmachem trendu takzvaných decentralizovaných financí. Experti jej označují za jeden z nejhodnotnějších „DeFi“ projektů. ChainLink představuje svého druhu informační uzel. Jeho úloha spočívá v poskytování ověřených dat pro potřeby ostatních blockchainů, tedy i pro automatizované fungování DeFi přes chytré kontrakty.

Informace ale nejsou zadarmo, a tak se za využití informací z projektu ChainLink platí jeho tokenem, což přispívá k růstu jeho ceny.

V posledních týdnech přitom několik DeFi projektů zažilo kritické otřesy. „Yam“ se rozpadl kvůli technické chybě a například tvůrce populárního protokolu SushiSwap určeného na půjčování digitálních mincí se rozhodl sbalit i se svými spravovanými 13 miliony dolarů a dát projektu vale.

Na druhou stranu ChainLink vznikl už v roce 2014 a jeho případné srovnávání s jednorázovými výstřelky zavánějícími praktikami pana Ponziho není příliš na místě.

Slovník kryptopojmů

Blockchain – veřejná účetní kniha, do které se zapisují údaje o pohybech virtuální měny. Je rozprostřena mezi velké množství navzájem nezávislých počítačů, které zároveň ověřují správnost údajů v ní obsažených. Není proto potřeba centrální autority, která by za data v blockchainu zodpovídala.

Token – virtuální měna, která vznikla primárně jen pro potřeby jednoho konkrétního projektu. Funguje jako herní žeton.

DeFi – zkratka označující decentralizované finance, tedy finanční služby, které využívají blockchain a tokeny. Díky své technologické podstatě nepotřebují klasickou centrální kontrolu v podobě banky či úřadu.

Chytrý kontrakt – virtuální smlouva vepsaná do blockchainu, která se automaticky aktivuje po dosažení podmínek plnění. Příkladem je připsání úroků.

Stablecoin – virtuální měna pevně svázaná s kurzem dolaru či jiné standardní měny. Jak název napovídá, hlavní výhodou je stabilita hodnoty těchto digitálních mincí.