Firma zalistovaná na Wall Street se jistí proti inflaci, nakoupila desetitisíce bitcoinů

Logo bitcoinu

Logo bitcoinu Zdroj: profimedia

Kryptoměny E15
2
Fotogalerie

Nejrozšířenější kryptoměně bitcoin věří stále více firem. Analytická společnost MicroStrategy přikoupila dalších 16 796 bitcoinů, oznámil její zakladatel Michael Saylor na Twitteru. MicroStrategy se před měsícem stala první firmou ochodovanou na technologické burze Nasdaq, která část svých rezerv přelila do kryptoměny. Celkem už nakoupila desetitisíce virtuálních mincí.

V srpnu manažeři MicroStrategy pořídili 21 454 bitcoinů. Celkem tak MicroStrategy drží přes 38 tisíc bitcoinů a podle Saylora utratila za digitální měnu 425 milionů dolarů (9,58 miliardy korun). V částce jsou zahrnuty i transakční poplatky a další výdaje spjaté s investicí.

Zatímco akcie MicroStrategy po včerejším oznámení posílily o více než devět procent a tržní hodnota firmy přesáhla 1,5 miliardy dolarů (33,7 miliardy korun), kurz bitcoinu se pohnul daleko méně výrazně. Posunul se o pár stovek dolarů k hladině 11 tisíc dolarů (247 tisíc kroun) za virtuální minci.

Saylor v minulosti svůj přístup k bitcoinu radikálně změnil. Před sedmi lety na Twitteru tvrdil, že dny kryptoměny jsou sečteny. „Je to jen otázkou času, než bitcoin potká stejný osud jako on-line hazard," napsal tehdy Saylor.

„Mýlil jsem se. Během pandemie jsem se ale spustil králičí norou. Kéž bych dříve věděl to, co nyní,“ vysvětluje nyní manažer pro server CoinDesk s tím, že hlavní motivací bylo vyhnout se riziku, že hodnotu dolaru spolkne inflace.

Zajímáte se o bitcoin a spol.? Připojte se do facebookové skupiny Kryptoměny E15 >>>Kryptoměny E15Kryptoměny E15|E15

Podobně jako MicroStrategy spoléhá na úspěch kryptoměny i jeden z nejvýznamnějších světových správců aktiv Fidelity Investments. Koncem srpna spustil svůj první bitcoinový fond pro movité investory. Minimální výše vkladu je 100 tisíc dolarů (2,2 milionu korun).

Investoři by ale měli podle některých expertů vnímat bitcoin coby možnou pojistku proti výkyvu cen jen s rezervou. A to nejen proto, že vyspělý svět se momentálně vlivem boje s koronavirem potýká spíše s hrozbou deflace nežli znehodnocení oběživa.

Kurz bitcoinu zůstává nadále značně nestabilní, přičemž denní výkyvy o stovky dolarů jsou pro virtuální měnu typické. A v případě paniky na finančních trzích se může bitcoin vychýlit ještě mnohem výrazněji.

„Kryptoměna se v polovině března, kdy se po celém světě vlády rozhodly k bezprecedentním opatřením, propadla z 9000 dolarů zhruba na polovinu. To byl pokles, který rozhodně nenaznačuje, že by byl bitcoin digitálním zlatem,“ uvedl v investiční poradně E15 Premium hlavní ekonom skupiny Roklen Dominik Stroukal. „Bitcoin ale ukázal, že krizi přežije všem skeptikům navzdory,“ doplnil odborník na virtuální měny.